Nyheter:

Florø-base blir sivil

I tre år skal redningshelikopteret i Florø driftes av sivile.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i forbindelse med utfasingen av Sea King og innfasingen av det nye redningshelikopteret AW101 at Forsvaret tar «time out» på detasjementet i Florø. CHC Helikopterservice vant anbudskonkurransen Justisdepartementet lyste ut for tre år og tre måneder, med opsjon på forlengelse. De vil bruke Super Puma. Det skjer fra 1. september i år.

– Dette er en midlertidig bruk av sivile ressurser for å dekke behovet når Forsvaret skal trene seg opp på en ny helikoptertype. Forsvaret flytter ut av hangaren og CHC inn. CHC vil stasjonere en maskin i Florø, pluss ha en reservemaskin som kan kalles inn ved behov. Egentlig er det den samme ordningen som Luftforsvaret har hatt med Sea King, sier avdelingsdirektør Pål Anders Hagen i samfunnssikkerhetsavdelingen i Justisdepartementet.

Fire crew på kurs. Skvadronssjef Svein Tore Pettersen i 330 sier til forsvaretsforum.no at minst fire flycrew vil være ute av operativ drift inntil alle basene er ferdige med nye helikoptre. Og det er først og fremst av hensyn til personellet at et sivilt selskap overtar beredskapen, tilgangen på flyskrog er grei nok.

– Vi bygger nå opp besetninger som sendes på opplæring i løpet av sen høst eller tidlig vinter. Og folkene i CHC er dyktige. Mange av dem har bakgrunn fra Forsvaret, forsikrer oberstløytnant Pettersen.

Etablert i 2009. Redningshelikopterbasen i Florø ble etablert i 2009, som den sjette med dedikerte maskiner på fastlandet, driftet av Luftforsvaret. I tillegg fins det sivile redningshelikoptre for oljebransjen blant annet i Hammerfest og hos Sysselmannen på Svalbard. Sivile har også i kortere perioder dekket opp de militære basene, blant annet noen uker med Air Lift på Rygge.

– Sea King og Super Puma har litt ulike egenskaper, men det viktigste er kanskje å bygge opp mannskapenes erfaring på Florø. 330-skvadronen har jo en helt annen erfaring med redning. Og så må det tilføyes at når AW101 kommer og Luftforsvaret er tilbake på Florø, så blir det en fullverdig base med to «helikopter-dock», understreker avdelingsdirektør Hagen.

Nybygg kommer. Nå er det bygget nytt for Redningstjenesten på Ørland og Sola, og i disse dager starter byggingen av ny redningsbase på Banak, med kontorer, forlegning for tilstedevakt og hangar. Konseptet blir nokså likt på alle seks basene. Justisminister Per-Willy Amundsen har sagt at som følge av flyttingen av Hærens Bell-helikoptre fra Bardufoss til Rygge, skal det gjøres en vurdering av behovet for helikoptre på Bardufoss; en kombinasjon av redningstjeneste, politi og militære behov. Lokalt i Troms er det tatt til orde for en sjuende base for Redningstjenesten, fordi det er store avstander opp til Banak og ned til Bodø. Men noen planlegging av dette er så langt ikke kommet i gang i Justisdepartementet. 

Powered by Labrador CMS