BÆREKRAFTIG JOBB: Sunniva Haldorsen er en av to faste ansatte som skal lappe sammen gamle og ødelagte uniformer for Forsvaret.Foto: Kjersti Binh Hegna, Forsvarets forum
Sømløs krise ble mønsteravdeling
Etter en lang prosess er det endelig aktivitet igjen på Forsvarets systue på Nordkisa. To syere er fast ansatt, med stødig opplæring fra en «søm-legende» på pensjonistvilkår.
Lenge har Forsvarets logistikkorganisasjon jobbet for å få i gang avdelingen som reparerer de grønne klærne, etter at de som holdt symaskinene i gang gikk av med pensjon.
Annonse
På Forsvarets sentrallager på Nordkisa, blant flere meter med grønt stoff, trådsneller, glidelåser og uniformer i alle fasonger, med og uten hull, har Forsvaret sitt eget syrom våknet til liv.
– Vi prøver alltid å redde klærne før vi kaster dem, sier Sunniva Haldorsen.
Sammen med Andrea Simon Hasselgren, er de to blitt Forsvarets faste syere på fulltid.
De har ansvaret for reparasjoner, ny-søm og tilpasning av standard-, gravid-, service-, og kampuniformer, primært for Hæren.
I tillegg bistår de Forsvarets uniformutsalg (FUNIF) ved behov.
Gåsehud
I tillegg har en av de med lengst fartstid på Forsvarets syrom blitt igjen for å føre kunnskapen sin videre.
– Hos oss kan man få fikset og ordnet det aller meste, det er bare å spørre det, sier Torunn Yggeseth.
Yggeseth har jobbet med søm i Forsvaret siden 1994. Da hun startet i Forsvaret, var det godt over dobbelt så mange som jobbet på avdelingen, enn de tre som er der i dag.
– Hva er det mest spesielle du har sydd?
– Ja, hva kan det være da? sier Yggeseth.
På et fullstappet klesstativ henger en liten del av det hun har sydd opp gjennom årene. Alt fra fallskjermdrakter, solhatter til intops, ryggsekktrekk og båreputer.
Hun viser stolt fram flere av plaggene, før hun blir litt alvorlig.
– Det mest spesielle er jeg har sydd, tror jeg må være uniformen som de falne fra internasjonale operasjoner har på seg, forteller hun og viser fram gåsehuden hun får på armene når hun snakker om det.
– De uniformene gjorde det ordentlig vondt å jobbe med, sier hun.
Yggeseth nevner også et spesialbestilt norsk flagg som hun også har sydd, som måler over fem meter på lengste siden og svaier i vinden på Gardermoen lufthavn.
– Det flagget sydde jeg på Nordkisa, da lå jeg her på gulvet å krabba rundt og målte opp og greier. Det var jo artig da, sier hun.
Hun er ansatt på pensjonistvilkår, og har ikke bestemt seg for om hun skal forlenge kontrakten sin.
– Det avhenger av hva Forsvaret trenger og hva jeg har lyst til, sier hun.
Hun er derimot spent på hvordan de nye uniformssystemene vil bli i framtiden.
Bærekraft
Haldorsen har svennebrev i kostymesøm og ser på det som veldig givende å kunne reparere ting og samtidig hjelpe folk.
– Alle er så opptatt av bærekraft nå. Det er fint å ha en jobb der jeg kan gi lengre levetid til brukstøy som ellers ville blitt kastet. Det kastes alt for mye klær i verden som lett kunne ha blitt fikset, sier hun.
Alle uniformer og plagg i Forsvaret blir levert i en standard størrelse.
– Det er jo egentlig litt komisk at standardstørrelser som regel ikke passer noen, sier Haldorsen.
En stor del av jobben som syer går ut på å tilpasse uniformer til ulikt bruk og til ulikt behov, men i stor grad gi klærne lenger levetid.
– Store hull kan veldig ofte reddes, og plagget er så godt som nytt, sier hun.
– Min erfaring med kostymesøm bidrar til at jeg kan se andre løsninger på enkelte oppgaver, slik at vi kontinuerlig kan forbedre oss. Jeg ser frem til å jobbe for bærekraft i Forsvaret, legger hun til.
Økt kapasitet
På et eget rom på sentrallageret står kassevis med uniformer for vordende mødre. Sentrallageret styrer logistikken, og alle bestillinger og omsøm kommer til Nordkisa.
Tidligere har Forsvarets forum skrevet om forvirring og usikkerhet i Forsvarets forvaltning av graviduniformene.
Flere kvinner rapporterte om at de fikk uniformene for sent levert i svangerskapet, andre visste ikke hvor de skulle henvende seg for å få tilpasset dem, og at det var for lite uniformer tilgjengelig.
Nå har det blitt orden i sysakene.
– Nå er det bare å sende mail, så fører vi det inn i systemet. Og enten så sender vi dem tilbake, eller så har også noen kommet innom her for å plukke opp uniformen sin selv, eller ta mål om de ikke bor så langt unna, forteller Haldorsen.
Fortsatt skal graviduniformene returneres til Nordkisa etter bruk, men ifølge kommunikasjonssjef i FLO, Hans Meisingset, har økt kapasitet resultert i flere graviduniformer på lager.
– Målet er å kunne tilby graviduniformer når det er behov, sier Meisingset.
I tillegg til sømtjenestene på Nordkisa har Forsvaret ansatte i sømtjenester i Bergen, rettet mot Sjøforsvaret, Huseby for Garden og Sørreisa i nord. Det er også knyttet sømtjenester til Forsvarets vaskerier.