Flere norske eksperter snakker om økt krigsfare

Midtøsten-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi), Kjetil Selvik, sa til Dagbladet torsdag at han er redd faren for krig er betydelig.
– Ikke fordi at noen av partene nødvendigvis ønsker en krig. Men det finnes aktører på begge sider som hisser, og som kanskje pusher for en krig, sa han tilDagbladet.
– Å skyte ned en amerikansk drone i internasjonalt farvann er en krigserklæring, så det man forventer er et militært motsvar – noe amerikanerne ikke nødvendigvis har lyst til, sier NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonal politikk til VG.
– Det er en risiko for krig, men den er ikke nødvendigvis veldig høy ennå. Det iranerne ser ut til å gamble på er at amerikanerne egentlig bløffer når de går så hardt ut som de har gjort tidligere, sier Jakobsen til VG.
– Det sitter fryktelig langt inne å bruke militære våpen. Det virker jo som det er sånn Iran tolker det. Iranerne tolker nok egentlig amerikanerne som bløffmakere. De tror ikke USA er villig til å svare militært. De gambler på det, sier professoren.