Nyheter
Etterspør krigssykehus i Finnmark
Stortingsrepresentant Irene Ojala (PF) vil vite om regjeringen vil bygge opp et krigssykehus i Finnmark, som får samme rolle som beredskapssykehuset i Narvik. Nå har hun fått svar.
I et skriftlig spørsmål adressert til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), setter stortingsrepresentant Irene Ojala (PF) fokus på tanken om et russisk angrep på Norge gjennom Finnmark.
«Er det ikke da fornuftig å bygge opp akuttberedskap, les krigssykehus, i Finnmark som får samme rolle som beredskapssykehuset i Narvik?»
Narvik sykehus har fått status som beredskapssykehus for Forsvaret og Nato i nord. Dette sikrer sykehuset mot nedbygging, inkludert bevaring av akuttkirurgi og fødetilbud, som tidligere var truet av Helse Nord sine planer.
Å gi Narvik denne rollen er fornuftig både for Forsvaret og befolkningen i regionen, skriver Ojala.
I forbindelse med utbyggingen av Forsvaret i nord har regjeringen understreket behovet for god helseberedskap, noe som også gir større trygghet for lokalbefolkningen.
Gjenåpning av dagkirurgien
Pasientfokus ønsker at sykehusene i Hammerfest og Kirkenes opprettholdes med full funksjonalitet, da begge er sårbare i en krigssituasjon på grunn av sin strategiske beliggenhet.
Ojala argumenterer for at det også må være et alternativt beredskapssykehus i regionen for å håndtere uforutsigbare situasjoner.
Et konkret forslag de kommer med er å gjenåpne dagkirurgien i Alta, som Finnmarkssykehuset nylig har lagt ned, da Alta-regionen har flest innbyggere og trenger et bedre helsetilbud i en krisesituasjon.
Etablering av nasjonal tiltakssone
I Totalberedskapskommisjonens rapport anbefaler de å etablere en nasjonal tiltakssone for beredskap i Troms og Finnmark. Denne sonen bør ifølge kommisjonen ta utgangspunkt i Natos forventninger til robusthet i samfunnskritiske funksjoner, inkludert helseberedskap.
Kommisjonen fremhever at helseberedskapen må baseres på den eksisterende sivile helsetjenesten og dekke akuttmedisin, legevakt, spesialisthelsetjenester og internasjonalt samarbeid.
Ojala mener dette understreker viktigheten av å ha flere sykehus og helseberedskapsenheter i nord, særlig med tanke på den økte militære tilstedeværelsen og potensielle trusler i regionen.
– Ikke mangel på operasjonsstuer
Nå har Ojala fått svar – dog ikke fra forsvarsministeren, men fra helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap). Dette fordi spørsmålet om helseberedskap ligger på hans bord.
– Spesialisthelsetjenesten har ikke et særskilt oppdrag knyttet til militær beredskap i Finnmark utover det etablerte sivil-militære samarbeidet og rollen innenfor totalforsvarskonseptet, svarer Vestre.
Han forklarer at spesialhelsetjenestens oppdrag etter lovverket er å sørge for likeverdige tjenester til befolkningen. Og som det står omtalt i spørsmålet, at det er en viktig premiss for helseberedskapen fremover å ha gode avtaler, rutiner og øvelse for nødvendig fleksibilitet ved behov.
– Dette gjelder både internt i Finnmarkssykehuset HF, internt i Helseregion Nord, mellom helseregionene i Norge og gjennom avtaler med våre naboland. Helse Nord RHF samarbeider med andre innen flere områder, blant annet gjennom operative beredskapsplaner med Forsvaret og gjennom øvelser, for å ivareta sitt ansvar for helseberedskap innen totalforsvaret, svarer han.
Videre forteller han at han har svart Ojala på et tidligere spørsmål.
– Jeg har ved et tidligere spørsmål, svart representant Ojala på spørsmål beredskapspraksis, også gjort rede for at utfordringene i Finnmark ikke er mangel på operasjonsstuer, men bemanning – og at operasjonsstuene i Alta vil kunne benyttes ved særskilte hendelser og slik vil være en del av totalberedskapen, avslutter han svaret sitt.