Nyheter

GRENSEVAKTER: Den voldelige ekstremistgruppen Rusitsj hevder at de vokter grensen mot Finland.

Medier: Russisk nynazistisk gruppe sier de vokter grensa mot Finland

Den paramilitære gruppen Rusitsj, som beskrives som høyreekstrem og nynazistisk, hevder de har en avtale med russiske myndigheter om å vokte grensa mot Finland, ifølge flere medier.

Publisert Sist oppdatert

Den russiske gruppen, som kan knyttes til Wagner-gruppen, hevder avtalen er inngått med den russiske sikkerhetstjenesten FSB, skriver gruppa i et Telegram-innlegg, ifølge The Barents Observer og TV 2 , som omtalte saken først i Norge.

Målet med samarbeidet skal være å styrke grensen mot Finland, utveksle erfaringer med FSB og utføre etterretningsaktivitet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Saken er også blitt omtalt i flere russiske medier.

Den finske avisa Ilta-Sanomat skriver at gruppen skal ha patruljert rundt fem kilometer fra grensa til Finland, som i sommer stengte grensa til Russland på ubestemt tid.

En av Russlands fremste nasjonalistgrupper

Finland deler en grense på rundt 1340 kilometer med Russland. Verken FSB eller Russlands grensemyndigheter har kommentert saken.

Seniorrådgiver Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen sier til TV 2 at Rusitsj er en av de mest kjente nasjonalistiske grupperingene i Russland.

– Flere av medlemmene sier at de er nynazister og skryter av krigsforbrytelser. De fleste normale rettsstater ville sett på denne gruppen som ekstrem, sier han.

Ledes av tidligere norsk borger

Ifølge The Barents Observer er en av gruppens ledere høyreekstremisten Yan Petrovskij, som fra 2004 til 2016 bodde i Norge. Han anklages for å ha kjempet på russisk side i Ukraina mellom juni 2014 og august 2015.

Han ble i 2023 pågrepet av finsk politi, mistenkt for krigsforbrytelser. Ukraina ønsket å få Petrovskij utlevert, noe finsk høyesterett i desember 2023 sa nei til.

Han sitter fortsatt fengslet i Finland, ifølge Ilta-Sanomat.

Powered by Labrador CMS