Nyheter

KORTE NED PROSESSEN: Den svenske statsministeren Magdalena Anderson mener det opp til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om Svergie og Finland kan korte ned prosessen for å bli med i forsvarsalliansen.

KORTE NED PROSESSEN: Den svenske statsministeren Magdalena Anderson mener det opp til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om Svergie og Finland kan korte ned prosessen for å bli med i forsvarsalliansen.

Sveriges statsminister uten svar om «hurtigspor» for Nato-medlemskap

Statsminister Magdalena Anderson sier det er Natos generalsekretær som kan svare på om det er mulig å korte ned prosessen for svensk Nato-medlemskap.

Nato har startet en prosess som kan bringe Sverige og Finland lynraskt inn i forsvarsalliansen dersom de søker, ifølge opplysninger VG har fått. Prosessen mellom en søknad om medlemskap til Nato fra Sverige og Finland og en formell invitasjon til å bli med i alliansen kan bli så kort som to uker. Deretter må invitasjonen ratifiseres i alle medlemslandene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sier den svenske regjeringen arbeider for at «alle alternativer er åpne» for Sverige.

Les også: Støtten til Nato-medlemskap øker i Sverige

– Akkurat denne perioden fra man søker til man bli invitert og senere ratifisering er naturligvis et spørsmål man bør dypdykke i, sa hun da hun ankom det indisk-nordiske toppmøtet i København onsdag.

På spørsmål om det kan gå så raskt som VGs kilder antyder, svarer hun:

– Det fins jo en nordmann som best kan svare på det spørsmålet, nemlig Natos generalsekretær.

Hun påpeker at det pågår diskusjoner både innad i hennes eget sosialdemokratiske parti og med de andre partiene i Riksdagen om hvorvidt landet bør søke medlemskap.

Det er ventet at Finland vil ta en formell beslutning om søknaden i midten av mai. Ifølge svenske regjeringskilder er Sverige og Finland blitt enige om å sende sine Nato-søknader samtidig.

– Vi er i dialog med Finland og Sverige. Dette er deres valg, men hvis de velger å søke, er de varmt velkomne, og jeg forventer at prosessen vil gå raskt, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i forrige uke.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier til VG at det er en klar mulighet for at Stortinget kan bli innkalt til ekstra møte i løpet av sommeren for å godkjenne medlemskapet.

Støre snakker varmt om nordisk i Nato

Støre understreker at det er opp til Finland og Sverige å selv avgjøre om de vil søke medlemskap. Men dersom de søker, håper han prosessen går raskt.

– De oppfyller kriteriene på alle punkter. Hvis de blir medlemmer, vil et samlet Norden i Nato være en god forsikring for Norge. Det vil gi en tydeligere nordisk stemme blant Nato-allierte og særlig i forhold til integreringen og samarbeidet i nord, der Norge, Finland og Sverige har felles geografi. Det vil være en fordel, sier Støre til NTB.

Sikkerhetsgarantier

Det har vært stilt spørsmål ved om Finland og Sverige kan få sikkerhetsgarantier fra alliansen mens de venter på å slippe inn. Finlands statsminister Sanna Marin har uttalt at hun har dialog med flere store land om slike garantier.


– Det er viktig å holde på skillet om at Natos sikkerhetsgarantier gjelder for medlemmer, sier Støre.

– Men hvis Sverige og Finland søker medlemskap og de 30 landene i Nato ønsker dem velkommen og stiller seg positive gjennom politiske uttalelser, så er det et veldig tydelig budskap. Hvis dette skjer, er vi og de tjent med at ratifiseringen skjer raskt, slik at medlemskap kan ta til med kort pause, sier han.

– Fra norsk side vil ikke vi ha noen interesse av at det skal vare lenge, tilføyer han.

Støre mener det ikke er noen grunn til at Russland skal føle seg truet av Finlands og Sveriges mulige Nato-søknad.

Powered by Labrador CMS