Nyheter
Marin står fast på at Sverige og Finland skal gå inn i Nato sammen
Finlands statsminister Sanna Marin mener det er i alles interesse at Sverige og Finland går sammen inn i Nato.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Marin hadde torsdag møte med Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Temaet var landenes Nato-søknader. Etter møtet understreket Marin at hun står fast på at det beste er at landene går inn i alliansen sammen.
– Vår ambisjon er å fullføre prosessen sammen, sa Kristersson.
Det er første gang siden Kristersson ble statsminister i høst, at han tar imot en regjeringssjef på besøk.
Landene søkte om medlemskap i mai 2022, men Tyrkia har blokkert deres inntreden i forsvarsalliansen. Onsdag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han ser positivt på finsk medlemskap, men ikke svensk.
Torsdag skal også Tysklands næringsminister Robert Habeck til Sverige. Han skal blant annet møte Sveriges visestatsminister Ebba Busch.
Les også: 2. bataljon overtar vaktholdet i Øst.
Folket vil ikke vente på svenskene
En ny meningsmåling fra avisa Ilta-Sanomat viser imidlertid at 53 prosent av de spurte mener Finland bør bli medlem av Nato uten å vente på at Sverige blir godkjent.
Kun 28 prosent av de spurte mener Finland bare bør slutte seg til Nato sammen med Sverige, skriver Ilta-Sanomat.
– Sveriges sak er ikke vår, sier meningsmålingsansvarlige Juho Rahkonen ved meningsmålingsinstituttet Taloustutkimus, som spurte 1.021 personer på vegne av Ilta-Sanomat.
19 prosent har ingen mening i saken.
Les også: 167 syke eller skadde ukrainske pasienter har blitt hentet til Norge.
Ideologiske og aldersmessige forskjeller
Det er flest velgere fra høyrepopulistiske Sannfinnene og i den middelaldrende befolkningen som mener Finland bør gå inn i Nato uten Sverige, mens det blant Venstreforbundet og i den eldre befolkningen er flest som vil vente.
– Tilhengere av Venstreforbundet vil vente på Sverige, men er samtidig de sterkeste Nato-motstanderne. Det er litt mystisk hvordan tilhengere av dette partiet i så stor grad vil vente på svenskene, sier Rahkonen.
Kjønnsforskjellene i meningsmålingen er svært små.
– Svarene reflekterer begivenhetene. Jeg er faktisk overrasket over at andelen som vil inn i Nato uten svenskene, ikke er høyere. Klokka tikker, mange tror nok at Nato-vinduet snart kan være i ferd med å stenge, mener Rahkonen.
Les også: F-16-initiativ fra Polen.