Nyheter:

Fikk pris for «utmerket» flyshow

Flyvåpnets Historiske Skvadron er tildelt engelsk pris for utmerkede flyshow og fine historiske fly.

Publisert Sist oppdatert

Skvadronen opererer fire jetfly som vises frem og deltar på flyshow i Europa. De er en forening for blant annet aktive og pensjonerte flygere og tjenestemenn i Luftforsvaret som er glade i flyshow. Målsettingen deres er å holde de fire flyene de har i luftdyktig stand slik at også nye generasjoner kan se disse i lufta.

– Vi har to de Havilland Vampire som er Luftforsvarets første jetjager. I tillegg har vi et polsk bygd MiG-15 UTI, og en T-33 Shooting Star, en flytype Luftforsvaret benyttet som treningsfly fra 1955 til 1968, sier Kenneth Aarkvisla, sjefspilot i FHS. 

Han forteller at de ofte flyr ett luftkampsenario på flystevner der MiG-en kjemper mot de vestlige flyene.

– T-33-en har ikke fløyet på noen år, men vi gjør en innsats for at den skal kunne fly senere i sommer, legger Aarkvisla til.

Han og medlemmene er selvsagt storfornøyde over at Flyvåpnets Historiske Skvadron er tildelt prisen «The Miss Demeanour Trophy» i England.

Prisutdeler er British Air Display Association (BADA). FHS fikk prisen under et seminar på Duxford i slutten av april.

Et unikt bidrag

Hvert år anerkjenner den britiske flyshoworganisasjonen BADA unike bidrag eller spesielle prestasjoner i flyshow-verdenen. Ett av kravene for å bli tildelt prisen er å strekke seg «above and beyond».

Aarkvisla forteller at det under prisutdelingen ble fremhevet at FHS i flere år har vært en av hovedaktørene på en rekke av de største flyshowene i England.

«De har bidratt med eksepsjonell oppvisningsflyvning av aller høyeste klasse» heter det i avgjørelsen om tildelingen.

I 2018 fikk de to Vampire-flyene merking med engelske Royal Air Force for å representerte det engelske luftforsvarets 4. og 72. skvadron under det engelske luftforsvarets 100-årsjubileum.

– Vi gjennomførte tre oppvisninger på The Royal International Air Tattoo i Fairford i fjor. Dette ble lagt godt merke til og fikk mye omtale, forteller Kenneth Aarkvisla, som selv flyr de Havilland Vampire og MiG-15 UTI.

 – Vi verdsetter prisen vi har fått høyt. Det er i sterk konkurranse med de aller beste. Samtlige som bidrar, fra bakkemannskaper, flymekanikere og piloter har bidratt til at vi har fått denne prisen, sier Aarkvisla.

Prisen er et Hawker Hunter-fly i monter. Den vil trolig bli utstilt på North Weald, basen for Luftforsvarets 331 og 332 skvadron under 2. verdenskrig.

PS: Ingen rakk frem til å motta utdelingen i England grunnet streiken i SAS.