Nyheter:

Forsvarets forskningsinstitutt arrangerte konferanse der den spionsiktede mannen i 50-årene holdt foredrag. Konferansen som omtales ble avholdt i andre lokaler på Kjeller, altså ikke i FFIs lokaler som her er avbildet.

Spionsiktet holdt foredrag på FFI-konferanse

Konferansen handlet om 3D-printing og såkalt additiv tilvirkning. Den var ugradert og utenfor Forsvarets forskningsinsitutts lokaler.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var lørdag i forrige uke at mannen ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på en restaurant i Oslo. Han var da i møte med en russisk diplomat som nå er utvist fra Norge. PST har omtalt russeren som en etterretningsoffiser, ifølge NTB.

Den norske statsborgeren nekter straffskyld i saken, men har i avhør innrømmet at han har fått penger for å gi informasjon.

Mannen jobber i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas) og hadde gjennom jobben tilgang til hemmeligstemplet materiale. I fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett mandag går det fram at mannen i 50-årene har overlevert informasjon til kontakten i bytte mot et «ikke ubetydelig kontantbeløp».

Snakket om 3D-printing

I fjor holdt mannen foredrag på en konferanse i regi av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Denne opplysningen ble først omtalt av Aftenposten.

– FFI forsker på bruk av 3D-printing og additiv tilvirkning for bruk i forsvarssektoren. Som del av dette arrangerer vi Amma, en årlig konferanse om additiv tilvirkning, skriver kommunikasjonsrådgiver Espen Hofoss i en e-post til Forsvarets forum.

3D-printing og additiv tilvirkning er begge begreper som beskriver teknikker for å bygge objekter i fast materiale med utgangspunkt i en tredimensjonal digital modell, ifølge Store norske leksikon.

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no eller journalisten kryptert gjennom appen Signal på +4745204315

Hofoss påpeker at konferansen er et ugradert arrangement som er åpent for alle som er interesserte.

– I 2019 inviterte FFI en representant fra DNV GL til Amma-konferansen for å holde et foredrag om sertifisering og kvalitetssikring innen additiv tilvirkning. Bakgrunnen er DNV GLs arbeid med standarder for additiv tilvirkning, skriver Hofoss.

Denne foredragsholderen er den samme mannen som nå er siktet for spionasje.

Mediedirektør Per Wiggo Richardsen i DNV GL (Det Norske Veritas) bekreftet tidigere denne uken overfor NTB at mannen er ansatt hos dem.

– Det er riktig at det er en av våre kolleger som er pågrepet, sa Richardsen. Selskapet vil samarbeide med PST for å finne ut hva som har skjedd.

Rutiner for å beskytte mot spionasje

FFI opplyser at konferansen ble arrangert i Kunnskapsbyens hus på Kjeller, ikke i instituttets lokaler.

– Utover deltagelsen på Amma-konferansen i 2019 har vedkommende ikke hatt noen tilknytning til FFIs forskning på 3D-printing og additiv tilvirkning, skriver Hofoss.

FFI opplyser at de utover å kommentere den konkrete konferansen ikke finner det naturlig å kommentere hverken siktelsen eller PSTs etterforskning.

FFI har rutiner for å for å beskytte medarbeidere og forskningen mot spionasje og etterretning, men disse rutinene er ikke noe vi ønsker å snakke detaljert om offentlig, skriver kommunikasjonsrådgiveren.

Powered by Labrador CMS