Partileder i Rødt Bjørnar Moxnes frykter for rekrutteringen til innsatsstyrkene til Heimevernet hvis det ikke blir en snarlig løsning på feriepengesaken. Her ser vi soldater fra Innsatsstyrke Rype .Foto: Mads Suhr Pettersen, Forsvaret.
Feriepengesaken: Frykter at beredskapen blir svekket
Bjørnar Moxnes (R) mener Forsvaret må betale ut feriepenger helt tilbake til 2005.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Hvis statsråden betaler ut det man faktisk skylder soldatene i Heimevernets innsatsstyrker vil ikke Stortinget stå i veien for det. Ingen ønsker å tappe andre deler av Forsvaret. Vi kan være uenige om utenlandsoppdrag og kampflykjøp, men det skal vi ikke «sause» inn her.
Annonse
Det sier partileder i Rødt Bjørnar Moxnes til Forsvarets forum. Han lover en ekstrabevilling om nødvendig for å få utbetalt feriepenger.
Moxnes viser til feriepengesaken der soldater i innsatsstyrkene i Heimevernet har fått utbetalt feriepenger for tre år, men ikke for alle årene de har tjenestegjort. Til nå er det utbetalt 20 millioner kroner. Forsvarsdepartementet har vist til at krav om feriepenger før 2016 er foreldet.
Samtidig har det vært en prosess for å få godkjent et gruppesøksmål mot staten for å få utbetalt feriepenger for alle årene i tjeneste. Sør-Trøndelag tingrett avviste nylig grunnlaget for gruppesøksmålet. Kjennelsen kan likevel ankes, og soldater i innsatsstyrkene har også mulighet til å fremme individuelle krav; hvis ikke staten betaler ut feriepenger for alle år i tjeneste. Moxnes mener at det nå må settes sluttstrek:
– Vi må få saken ut av verden og styrke Forsvaret. Dette er en verkebyll som vil ligge der inntil det skjer. Hvis det nå blir gruppesøksmål eller masse individuelle søksmål og et lass med rettsprosesser, håper jeg statsråden og departementet ser at de ikke er tjent med det, sier Moxnes og legger til:
– Jeg tror jo også at forsvarsministeren ser verdien av Heimevernets innsatsstyrker.
I svaret viser forsvarsministeren blant annet til at departementet har feriepengesaken til behandling: «Hvorvidt personellet i Heimevernets innsatsstyrker skal få tilbakebetalt feriepenger for mer enn tre år tilbake, er til vurdering i Forsvarsdepartementet», heter det.
Forsvarets forum har etterlyst svar på hva det innebærer, og om det nå er aktuelt å betale ut feriepenger for flere år.
– Vi viser til svaret som statsråden ga til Stortinget på spørsmålene fra Rødt, skriver seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet Asgeir Spange Brekke i en e-post til Forsvarets forum.
Departementet skriver videre at det ikke kommer ytterligere svar på spørsmål knyttet til Moxnes oppfordring om å betale ut feriepenger for alle år i tjeneste.
Det vises derimot til en tidligere pressemelding fra departementet, samme pressemelding der det ble opplyst at det er betalt ut rundt 20 millioner kroner i feriepenger.
Partilederen i Rødt frykter for rekrutteringen til innsatsstyrkene og at det går ut over motivasjonen til soldatene hvis prosessen om feriepenger drar lenger ut i tid. Og mottoet til HV som forsvarssjef Eirik Kristoffersen børstet støv av da han var sjef for Heimevernet «overalt alltid» - kan bli til «noen steder, av og til».
– Dette er soldater som har lang erfaring, som er godt trent og de kjenner sitt område veldig godt. Det å ha kjennskap til eget område og land er et av de fremste fortrinnene våre.
– Soldatene i innsatsstyrkene har fått utbetalt feriepenger for tre år. Er ikke det nok?
– På ingen måte. Her har man nektet innsatsstyrkene feriepenger som de har krav på. Det eneste logiske er at soldatene får feriepenger utbetalt fra det året man startet tjenesten, og helt tilbake til 2005 da styrken ble opprettet for de soldatene som startet tjenesten da.
– Det er det eneste rettferdige å gjøre, sier Moxnes.
Kan løse saken
Moxnes innrømmer at den sittende regjeringen ikke bærer ansvaret for feriepengesaken alene. Spørsmålet ble også stilt tidligere regjeringer. Men statråden sitter likevel med nøkkelen for å løse floken, sier Moxnes.
– Det er klart at de rødgrønne burde ha ryddet opp. Men ved gammel urett kan man ikke bare skylde på forgjengeren, man må ta ansvar for å rydde opp. Det ville vært prisverdig av statsråden.