Til Russland med kajakk

– Å oppleve Russland via vannveien anbefales, sier veteran Stein Kynø. Til tross for at kajakkekspedisjonen han var med på måtte brått avbrytes.

Publisert Sist oppdatert

Kajakkekspedisjonen endte ikke helt som Kynø og Vågnes hadde sett for seg da de to la ut på tur fra Oslo 2. mars i 10 minusgrader. Planen gikk ut på å padle innom fem land i løpet av sju måneder, totalt drøye 6 000 kilometer og i områder med barske værforhold. Nær to måneder gjensto da Vågnes fikk blodpropp i magen. Takket være en god nødplan og vellykket evakuering til sykehuset i Tromsø, der Vågnes ble operert, så gikk det bra.
– Det er kjedelig å måtte avbryte en ekspedisjon, men vi fikk gjennomført den aller viktigste delen, det vil si å padle gjennom vestsiden av Russland, sier Kynø.


Innsjøer.
Aller første etappe var å padle rundt sydspissen av Sverige og opp til Stockholm. Derfra krysset de Østersjøen med retning Helsinki. Via Finskebukta nådde de St. Petersburg 15. mai. Europas største innsjøer, med tilhørende kanaler og vannveier, ble forsert. Før de 20. juni igjen var tilbake i saltvann, det vil si Kvitsjøen. 3. juli ble de hentet av en annen veteran, Ulf Larsen, og kjørt over grensen til hjemmet hans i Finnmark.

Gjestfrihet. Til tross for dramatikken som oppsto rundt helsen til Vågnes, ble turen totalt sett en svært positiv opplevelse for begge.
– Vi møtte stor gjestfrihet og svært hyggelige folk overalt. Kontakten med russiske sikkerhetsmyndigheter var også en ubetinget positiv opplevelse.


Det er foreløpig uvisst om de to skal fullføre ekspedisjonen slik den egentlig var planlagt. Vågnes ble pålagt seks ukers padleforbud av legen.

– Da blir det i hvert fall ikke noe nytt forsøk i år, konkluderer Kynø.

Padlekurs. Både Kynø og Vågnes er svært erfarne kajakkpadlere og har blant annet tilbakelagt store deler av norskekysten tidligere. Kynø var offiser i Forsvaret fram til han etter 40 års tjeneste ble pensjonert i 2014. Nå driver han eget kajakkfirma og arrangerer blant annet kurs for veteraner. Vågnes er geolog og jobber til daglig i Equinor, og hadde før denne permisjonen leteansvar for olje på den nordlige halvkule.

Les mer om ekspedisjonen her: https://therussian-scandinaviankayakexpedition.com/.

NVIO har planlagt en presentasjon av turen 23. oktober.