Hvite menn, svart gull

Med boken «Svart landskap» lanserer forfatter Eystein Hanssen ny thriller-serie. En norsk leiesoldat er hovedpersonen.

Publisert Sist oppdatert

Nigerdeltaet. Vilt, voldelig og et av verdens varmeste områder. Fattigdom og farlige sykdommer florerer. Menneskeliv er oftest lite verdt. Oljen, det svarte gullet, vil alle ha tak i. En kabal av konflikter og dermed det perfekte åsted for handlingen i en actionfylt thriller.

– Etter å ha skrevet seks krimbøker med den kvinnelige politietterforskeren Elli, var jeg klar for å gi meg i kast med et nytt univers, sier Eystein Hanssen om «Svart landskap».

Leiesoldaten Roger Eik og journalisten Nora Wold er på hver sin side i historien, som kretser rundt korrupt oljeindustri.

– Ideen har jeg brygget på i en del år, etter mange reiser til Afrika, både gjennom jobb og på ferie.

– Karakteren Roger kom til meg først, han er ikke basert på én virkelig person, men skapt ut fra samtaler med folk som har erfaringer fra ulike militære oppdrag, inkludert såkalte leiesoldater.

– Karakteren Roger kom til meg først, han er ikke basert på én virkelig person, men skapt ut fra samtaler med folk som har erfaringer fra ulike militære oppdrag, inkludert såkalte leiesoldater.

Barske Roger tar sikkerhetsoppdrag for oljeselskap. Kampen om oljeressursene har nøret opp under volden mellom etniske grupper. Ulike militser opererer i nær sagt hele denne vestafrikanske regionen. De siste tiårene har volden i økt grad også berørt oljeindustrien, i form av kidnappinger og pengeutpressing.

– Roger har tidligere bakgrunn fra det norske Forsvaret. Både i Somalia og Afghanistan, før han endte opp som privat sikkerhetsoperatør i Afrika, blant annet Tsjad og Liberia.


Eystein Hanssen har film- og TV-bakgrunn, blant annet har han laget dokumentar om Uganda-konflikten.

– Jeg tenker i stor grad filmatisk når jeg skriver. I sommer satt jeg tre uker og jobbet med bokmanuset i Sør-Afrika, som handlingen også er innom. Alle sanseinntrykkene i Kruger nasjonalpark gir liv til scenene jeg skaper i teksten.

Alle sanseinntrykkene i Kruger nasjonalpark gir liv til scenene jeg skaper i teksten.

Krigstraumer er et tema i «Svart landskap». I en scene reflekterer Roger rundt det han har sett og vært med på, når han er hos den kvinnelige psykiateren sin:

Theron så et øyeblikk ut til å mangle ord. «Overhodet ingen hjelp alle disse årene?» «Snakket med feltpresten i Afghanistan ... han drakk for å dempe sin egen angst, men var god til å lytte, som man sier.»
«Du er kristen?» spurte hun med et anstrøk av håp.
«Jeg tror på helvete. Der har jeg vært.»

«Snakket med feltpresten i Afghanistan ... han drakk for å dempe sin egen angst, men var god til å lytte, som man sier.»

Hanssen sier avsnittet er dekkende for hva Roger gjennomgår. Bokens tittel henspiller både på Nigerdeltaet og på Rogers «mentale landskap».

– Som leiesoldat har han et tøft selvbilde og kjører bare på videre, selv om han burde bearbeide opplevelsene sine.
– Generelt tenker jeg at vi i Norge i dag snakker for lite om krigserfaringer og hva det gjør med veteraner.


Privat militærindustri
er i seg selv blitt en milliardvirksomhet. Krigen mot terror har skapt et stort behov for soldater, og oppdragene står i kø. Det er nærliggende å trekke paralleller til Norges mest kjente leiesoldater, i hvert fall av nyere dato: Torstein Moland og Joshua French. Bare sistnevnte slapp ut av Kongo i live.

– Roger er ikke basert på Moland eller French, min karakter er veldig erfaren og profesjonell som soldat, understreker Hanssen.

– Generelt tenker jeg at vi i Norge i dag snakker for lite om krigserfaringer og hva det gjør med veteraner.

Bokens problematikk er høyaktuell på flere måter.

– Man har de ulike konfliktene som allerede foregår mellom ulike afrikanske grupper. Legg til diverse internasjonale aktører som ønsker å fremme sine interesser og ta for seg av naturressursene. Russland og Kina, for å nevne noen. Men også Norge er tungt inne i oljebransjen i Afrika, både gjennom statlige og private selskaper.

– Norge har gjennom mange år bygget opp omdømmet som fredsnasjon og konfliktmekler. Men jeg synes det er på sin plass å stille spørsmål om alt vi står for internasjonalt er så prisverdig?

«Svart landskap» lanseres 24. september, på det nye forlaget Capitana.