Prosjekt Telemark

I tre år har ingeniør Nils Thune jobbet med Telemark bataljon for å dokumentere valget å bli soldat.

Publisert Sist oppdatert

​I 2014 fikk fotograf og ingeniør, Nils Thune, innpass blant soldatene i Telemark bataljon. Han ønsket å dokumentere hverdagen til de som har gjordt det til sitt livsvalg, om nødvendig, å gå i krigen. Gjennom tre år har har fulgt de profesjonelle soldatene på Rena under øvelse og i leir. Det har det blitt fotobok av, «Telemark Battalion».


Nils Thune (54) jobber til daglig som ingeniør i Metronor. Helst vil han jobbe som fotograf på heltid (Foto: Christian Nørstebø). 
Nils Thune (54) jobber til daglig som ingeniør i Metronor. Helst vil han jobbe som fotograf på heltid (Foto: Christian Nørstebø). 

– Når de øvde var det med skarp ammunisjon. De gjorde det med full kontroll. I tillegg til å dokumentere livvsvalg gjennom fotografier, har jeg ønsket å lage en bok, noe varig, for soldatene og familiene hjemme, sier Thune som har en sønn som har tjenestegjort i Telemark bataljon. 


– Soldatene har også gjort et livsvalg. 

Thune har tidligere dokumentert klosterliv i Europa som ble boken «The Rule of Life» og fulgt en 74 år gammel «ungkar» fra Vågå, Ola Haugen. Han så etter stillheten. Å følge Telemark bataljon var annerledes.

– Jeg ønsket å prøve meg på noe som ikke var så stillsittende. Soldatene har også gjort et livsvalg. 


Thune forteller at han ikke er ferdig med å dokumentere livet i Forsvaret. Han jobber med andre prosjekter som trolig vil resultere i flere fotobøker fra ingeniøren som aller helst vil bli fotograf på heltid. 

– Jeg har såvidt dekket trykkekostnadene ved denne boken. Likevel er det dette jeg ønsker å drive med, sier Thune som deltok på sin første fotoworkshop da han var 46 år.

hjemmesiden til Nils Thune kan du se flere bilder fra Telemark Bataljon og andre fotoprosjekter.