Nyheter:

– Farlig og uansvarlig

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener den russiske forstyrringen av GPS-signaler i nord er farlig og uansvarlig.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

GPS-forstyrrelsene utsetter både sivil luftfart og redningsoperasjoner for fare, påpeker Jens Stoltenberg. 

Han sier Nato gjentatte ganger har tatt opp spørsmål om luftfartssikkerhet med Russland, også på grunn av hendelser over Østersjøen. Norge og Finland har begge beskyldt Russland for jamming av GPS-signaler i nord. Russland har avvist anklagene som absurde.

– Forstyrring av GPS-signaler er farlig og uansvarlig, mener Jens Stoltenberg.

I går la etterretningssjef Morten Haga Lunde fram den ugraderte vurdering av aktuelle sikkerhetstrusler mot Norge i 2019. I rapporten står det at russisk jamming gir «særlig grunn til bekymring» og at slik aktivitet utgjør en trussel mot sivil luftfart i fredstid.

– Det forstyrrer det sivile liv, spesielt i Øst-Finnmark. Det utgjør en trussel mot sivil luftfart. Mange systemer i baserer seg på GPS-posisjonering, alt fra navigasjon i bil til oljeplattformer ute i havet, sier etterretningssjefen til Forsvarets forum.

Ved flere anledninger har Norge blitt utsatt for jamming av GPS-signaler. Det skjedde blant annet flere ganger under øvelse Trident Juncture. Men også sivile i Finnmark har fått merke effekten av jammingen som stammer fra militæravdelinger på Kola.

– Bortfall av GPS-signaler kan føre til store utfordringer som i verste fall kan resultere i tap av liv. Det gjør det vanskelig å finne fram til de som trenger medisinsk hjelp, eller bistand fra politiet, sier Haga Lunde.

Det ble registrert flere tilfeller av jamming under øvelse Trident Juncture. (Foto: Johannes Maximilian Schnell/Forsvaret)
Det ble registrert flere tilfeller av jamming under øvelse Trident Juncture. (Foto: Johannes Maximilian Schnell/Forsvaret)

På torsdag og fredag holder Nato holder forvarsministermøte i Brussel. Neste toppmøte blir i London i desember 2019.

 


Powered by Labrador CMS