Nyheter

SPESIALFOND: Tyskland planlegger å gå til innkjøp av 35 kampfly med penger hentet fra spesialfond. Bildet er tatt i september 2020, da tre nye F-35 ble levert på Ørland flystasjon.

Tyskland skal hente penger fra spesialfond til innkjøp av F-35

Budsjettkomiteen i Forbundsdagen i Berlin gir grønt lys til å avtalen om å kjøpe F-35 kampfly fra USA. Det settes av 10 milliarder euro til flykjøpet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er ett av de første store forsvarsprosjektene som skal hente penger fra et spesialfond på 100 milliarder euro, skriver Reuters. Fondet ble opprettet av statsminister Olaf Scholz etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fondet markerer en historisk kursendring i tysk politikk. Summen, som tilsvarer rundt 1000 milliarder kroner, skal brukes på utstyr og våpen til det tyske forsvaret. Kutt i kjølvannet av den kalde krigen har gitt Bundeswehr problemer med gammelt og utslitt utstyr.

Tyskland planlegger å kjøpe 35 av de nye kampflyene, samt raketter og andre våpen. De første åtte flyene ventes levert i 2026.

F-35-flyene fra amerikanske Lockheed Martin skal erstatte de aldrende Tornado-flyene, som først ble tatt i bruk for over 40 år siden. Tornadoen er i dag det eneste tyske kampflyet som kan utstyres med amerikanske atombomber i en eventuell krig.

Powered by Labrador CMS