Nyheter:

Et A330-tank- og transportfly går inn for landing.
Et A330-tank- og transportfly går inn for landing.

Tankfly på deling - første levert

Norge skal dele tank- og transportfly av typen Airbus A330 med fem andre land. Det gir blant annet F-35 mulighet til å tanke i lufta.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det første av åtte fly ble levert hovedbasen Eindhoven i Nederland 30. juni, melder Forsvarsdepartementet. Neste fly er ventet i slutten av juli. Fly nummer tre og fire er under tilpasning i Madrid. Alle flyene skal være ferdigstilt i 2024.

Norge samarbeider med Tyskland, Belgia, Nederland, Luxemburg og Tsjekkia om anskaffelsen. At flere land går sammen om anskaffelse og drift, gjør at små land får tilgang på kapasiteter de ikke ellers hadde hatt mulighet til å ha på egenhånd, forklarer departementet. Det er Natos innkjøpsordning, NSPA, som koordinerer anskaffelsen.

For Norges del skal flyene blant annet brukes til å lufttanke F-35. Med tilgang på driftstoff i luften kan kampflyene fly lengre i et operasjonsområde.

I løpet av høsten skal mannskap trenes opp til å gjøre tank- og transportflyene operative. Målsetningen er at flyene mot slutten av året kan deployere på operasjoner som støtte til nasjonale oppdrag eller som del av Nato, EU eller multinasjonale oppdrag, opplyser departementet.

Det norske Forsvaret skal ha personell i Eindhoven i Nederland.

– Tankflysamarbeidet er spesielt viktig for F-35 som en strategisk viktig kapasitet for Forsvaret. Luftforsvaret vil i løpet av 2025 bli fullt operative med F-35 og vil gjennomføre flere oppdrag i både inn- og utland. Luft-til-luft tanking vil øke rekkevidden til F-35, sier sjef Luftforsvaret Tonje Skinnarland i en pressemelding.

I tillegg til lufttanking, kan flyene brukes til transport av opp til 267 personer og 45 tonn last eller brukes til medisinsk evakuering med 16 bårer, 21 medisinske seter og personell bestående av seks personer.

Powered by Labrador CMS