Nyheter

OMSTRIDT: F-35 Lightning tilhørende det amerikanske luftforsvaret over Polen 24. februar 2022 og tatt i en annen sammenheng.
OMSTRIDT: F-35 Lightning tilhørende det amerikanske luftforsvaret over Polen 24. februar 2022 og tatt i en annen sammenheng.

Sveits holder folkeavstemning om kampflykjøp

Stop-F-35-alliansen i Sveits har samlet nok underskrifter til at det må holdes folkeavstemning om valg av nytt kampfly. Får de flertall må valg av kampfly behandles på nytt.

Publisert

Den venstreorientert Stop-F-35-alliansen overleverte tirsdag over 100.000 underskrifter, og i henhold til landets demokratiske system må det da holdes folkeavstemning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dersom Stop-F-35-alliansen får flertall for sitt krav i folkeavstemningen, må valget av kampflymodell behandles på nytt.

Les også: Høyre-politiker roper varsku

Den sveitsiske regjeringen besluttet i juni i fjor at landet skal kjøpe 36 fly av typen F-35A fra amerikanske Lockheed Martin. Det skjedde etter en folkeavstemning der det ble knapt flertall for å bruke drøyt 61 milliarder kroner på det som vil være landets største forsvarsinvestering noensinne.

Gransket valg av kampfly

To komiteer i den sveitsiske nasjonalforsamlingen har siden gransket hvorfor akkurat denne flymodellen ble valgt og ikke Eurofighter fra Airbus, F/A-18 Super Hornet fra amerikanske Boeing eller Rafale fra franske Dassault.

Les også: Europas største trussel

Komiteene har blant annet vist til gjentatte tekniske problemer med F-35-flyene i USA, og de har også stilt spørsmål ved prisen.

Powered by Labrador CMS