Nyheter

TAR AV: Et B-1B Lancer bombefly tar av fra Fairford i Storbritannia 5. juni.

Norske F-35 øvde med supersoniske bombefly

Hangarskipet USS Gerald R. Ford har gjennomført øvelser med norske F-35 og amerikanske supersoniske bombefly av typen B-1B Lancer.

Publisert Sist oppdatert

Mandag deltok norske F-35 kampfly i en øvelse sammen med hangarskipet USS Gerald R. Ford og en rekke amerikanske fly. Det skriver det amerikanske luftforsvaret i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

To B-1B Lancer supersoniske bombefly tok av fra flybasen RAF Fairford i Storbritannia mandag, og satte kursen nordover mot Norskehavet, der USS Ford befinner seg. Bombeflyene deltok i øvelsen Arctic Challenge sammen med norske F-35, i tillegg til amerikanske F/A-18 Super Hornet, EA-18 Growler og P-8A Poseidon.

I tillegg deltok fly fra andre allierte nasjoner og partnere.

«Det amerikanske luftforsvaret og marinen gjennomfører jevnlig operasjoner sammen med finske, svenske og norske marine- og luftstyrker i nordområdene. Arctic Challenge ga Natos allierte og partnere mulighet til øve integrert med amerikanske strategiske bombefly og et hangarskip i Ford-klassen i et nytt miljø», skriver det amerikanske luftforsvaret i pressemeldingen.

2. juli ble kommandoen over USS Gerald R. Ford og følgeskipene i Carrier Strike Group 12 overført fra USA til Nato.

Hangarskipet passerte nylig polarsirkelen på sin ferd nordover utenfor norskekysten, ifølge Barents Observer.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen stod det i billedtekstene at det var norske F-35 kampfly som var avbildet. Det stemmer ikke. Rettelsen ble gjort 06.05.2023 kl. 15.27.

F-35: Et F-35 deltar i øvelsen Arctic Challenge sammen med amerikanerne og andre allierte.
PÅFYLL: USS Gerald R. Ford får nye forsyninger fra supplyskipet USNS John Lenthall i Norskehavet 1. juni.
SUPERVEPS: En F/A-18F Super Hornet tar av fra USS Gerald R. Ford.
UTSIKT: En pilot i cockpiten på et F-35.
Powered by Labrador CMS