Nyheter:

Den amerikanske senatoren Tom Cotton.
Den amerikanske senatoren Tom Cotton.

Senator truer Storbritannia med at amerikanske kampfly kan forlate landet

Cotton snakket til britiske parlamentsmedlemmer om bruk av Huawei i utbyggingen av 5G-nettet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Senator Tom Cotton antyder at amerikanske flystyrker kan bli trukket ut av Storbritannia hvis landet bruker Huawei i utbyggingen av 5G-nettet.

Den republikanske senatoren regnes som en av president Donald Trumps nære allierte.

I januar besluttet britiske myndigheter å godta at kinesiske Huawei, som er en av de fremste aktørene innen neste generasjons mobilteknologi, bygger opptil 35 prosent av dette datanettverket i Storbritannia.

Statsminister Boris Johnson lovte imidlertid å stenge det kinesiske selskapet ute fra sentrale, sensitive elementer av nettverket, særlig de delene som håndterer personlige data.

I Washington hevdes det imidlertid at Huawei likevel kan overvåke kommunikasjonen og også være i stand til å ganske enkelt stenge det britiske mobilnettverket på ordre fra Beijing.

Cotton snakket tirsdag til britiske parlamentsmedlemmer, og han uttalte da at amerikanske F-35-fly i Storbritannia og deres presisjonsvåpen kan bli rammet av sikkerhetsproblemer hvis landet bruker Huawei.

– I årene som kommer planlegger USA å bygge opp forsvarsnærværet i Stillehavet. Denne oppbyggingen kan føre til at vi blir nødt til å flytte styrker fra andre oppdrag, sa Cotton i en høring med forsvarskomiteen som ble gjennomført som et nettmøte.

– Amerikanske tjenestemenn innser at styrkene våre vil stå overfor en sikkerhetsrisiko i Storbritannia de ikke vil stå overfor i Stillehavet, sa han.

Powered by Labrador CMS