Nyheter:

Den amerikanske senatoren Tom Cotton.
Den amerikanske senatoren Tom Cotton.

Senator truer Storbritannia med at amerikanske kampfly kan forlate landet

Cotton snakket til britiske parlamentsmedlemmer om bruk av Huawei i utbyggingen av 5G-nettet.

Publisert Sist oppdatert

Senator Tom Cotton antyder at amerikanske flystyrker kan bli trukket ut av Storbritannia hvis landet bruker Huawei i utbyggingen av 5G-nettet.

Den republikanske senatoren regnes som en av president Donald Trumps nære allierte.

I januar besluttet britiske myndigheter å godta at kinesiske Huawei, som er en av de fremste aktørene innen neste generasjons mobilteknologi, bygger opptil 35 prosent av dette datanettverket i Storbritannia.

Statsminister Boris Johnson lovte imidlertid å stenge det kinesiske selskapet ute fra sentrale, sensitive elementer av nettverket, særlig de delene som håndterer personlige data.

I Washington hevdes det imidlertid at Huawei likevel kan overvåke kommunikasjonen og også være i stand til å ganske enkelt stenge det britiske mobilnettverket på ordre fra Beijing.

Cotton snakket tirsdag til britiske parlamentsmedlemmer, og han uttalte da at amerikanske F-35-fly i Storbritannia og deres presisjonsvåpen kan bli rammet av sikkerhetsproblemer hvis landet bruker Huawei.

– I årene som kommer planlegger USA å bygge opp forsvarsnærværet i Stillehavet. Denne oppbyggingen kan føre til at vi blir nødt til å flytte styrker fra andre oppdrag, sa Cotton i en høring med forsvarskomiteen som ble gjennomført som et nettmøte.

– Amerikanske tjenestemenn innser at styrkene våre vil stå overfor en sikkerhetsrisiko i Storbritannia de ikke vil stå overfor i Stillehavet, sa han.

Powered by Labrador CMS