Nyheter:
– Landmakten er blitt en salderingspost
Liv Signe Navarsete (Sp) er svært kritisk til regjeringens plan for landmakten.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det beste jeg kan si, er at 2. bataljon ikke blir rørt i løpet 2019. Da går det fortsatt an å ombestemme seg.
Det sier Liv Signe Navarsete som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen for Senterpartiet. Hun mener landmakten har blitt en salderingspost for regjeringen.
Navarsete er ikke imponert over regjeringens plan for landmakten som blant annet innebærer 340 ekstra millioner kroner ekstra i 2019. Hun mener pengene blir brukt feil; det er for lite og for seint.
Det står i sterk kontrast til tidligere utsagn fra Frank Bakke-Jensen. Han mener regjeringen har sikret bærekraft for utviklingen av landmakten etter at deres forslag til videreutvikling av landmakten ble vedtatt.
– Dette er viktige grep som vil styrke vår landmilitære evne. Med disse avklaringene vet Forsvaret nå også hva de kan planlegge med, sier Bakke-Jensen i en pressemelding.
For lenge å vente
– Å vente 2025 med innfasing av nye stridsvogner vil føre til at de først er på plass flere år senere. Vi kunne gått i gang med å vurdere prototyper av stridsvogner i dag, sier Navarsete.
– Vi trenger også folk på bakken, og med regjeringens plan vil vi blant annet få 5000 færre i Heimevernet. Det vil føre til svekket objektsikring og beredskap i hele landet, fortsetter Sp-politikeren.
Tid er kritisk
Liv Signe Navarsete håper regjeringen vil reversere planene om å omgjøre 2. bataljon til en mekanisert bataljon basert på mobiliseringsdisponert personell. Hun mener endringene vil svekke kompetansen og reaksjonsevnen i Hæren.
– Hvis du har en stående bataljon bruker du mindre tid før den er klar til kamp. En mobiliseringsdisponert bataljon vil spare penger, men vi har jo Forsvaret for krise og krig.
Hun lister opp tre satsingsområder som Senterpartiet vil omgjøre: Sikre 2. bataljons nåværende status, anskaffe prototyper av nye stridsvogner til Hæren nå samt sikre helikoptre til Hæren i nord.
– Vi kunne gått i gang med å vurdere prototyper av stridsvogner i dag (Liv Signe Navarsete).
– Det er ikke skrogene som er utfordringen, det er bemanningen. Helikoptrene på Rygge står for mye på bakken på grunn av personellsituasjonen, sier Navarsete som er kritisk til beslutningen om å flytte alle unntatt tre Bell-helikoptre til Rygge.
– Vi må sikre Forsvarets evne til å utøve prinsippet «train as you fight», sier Navarsete.
Millioner av kroner
Hun viser til at Senterpartiet har gått inn for én milliard kroner ekstra, det vil si i underkant av 700 millioner mer enn regjeringens, til landmakten i deres alternative forslag til forsvarsbudsjett.
– Det skulle vi brukt utelukkende på landmakten, forsetter stortingsrepresentanten.
– Hvor skulle dere hentet de pengene?
– Blant annet fra EØS-midler. Vi ville ikke tatt midler fra de andre forsvarsgrenene. F-35 koster mye penger, men vi har ikke drøftet å kutte i antall fly. Det er godt argumentert for det antallet.
– I et eventuelt regjeringssamarbeid med KrF og SV, vil dere få med dem på å øke finansieringen til Forsvaret?
– Ja.
– Vi ser en utvikling nå hvor vi er stadig lenger unna to-prosentmålet som Erna Solberg forpliktet seg til i Wales, sier Navarsete og sikter til Nato-toppmøtet i 2014.
– Det er en manglende vilje i regjeringen til å finansiere den nødvendige opptrappingen av midler til Forsvaret.
Hun peker videre på at Senterpartiet ønsker å reversere planene for landmakten, og løfte Forsvaret opp på dagsorden.
– Vi har klart å få til en debatt som er helt nødvendig i det offentlige ordskiftet. Vi må få til en best mulig totalberedskap. Det er viktig for tryggheten til folk.
– Mye kan skje på nyåret, sier Navarsete.
Hun peker på at både Venstre og Krf nå går inn i nye regjeringsforhandlinger. Hun sier at begge partiene stod sammen med Senterpartiet om det meste i innstillingen til langtidsplan for Forsvaret.
Svar på tiltale
I en kommentar på forsvaretsforum.no går stortingspolitiker Hårek Elvenes (H) kraftig til angrep på Senterpartiets forsvarspolitikk. Elvenes mener Navarsete ikke har gjort hjemmeleksa si:
– Senterpartiet står til stryk i forsvarspolitikken. Senterpartiets innretning av Forsvaret er i strid med alle fagmilitære råd og trusselvurderinger. Partiet er mot å utvikle Forsvaret i møtet med moderne trusler, raske endringer og kortere varslingstider. Senterpartiet er mot å forandre Forsvaret selv om verden forandrer seg, skriver Høyre-politikeren.