Nyheter
Forsvaret bommer på eget klimamål
Forsvaret når ikke målet om å senke klimautslippene fra operativ virksomhet med 20 prosent innen 2030. De mener at klimautslippene heller vil øke.
Til Teknisk Ukeblad innrømmer Forsvaret at målet ikke nås og sier utslippene tvert imot vil øke.
– Det er ingen tvil om at den store og viktige satsingen på Forsvaret fremover, med mange anskaffelser og større aktivitetsnivå, vil øke våre klimagassutslipp, sier Siv Fagerbekk, seniorrådgiver innen bærekraft i Forsvarsstabens plan- og utviklingsavdeling.
Forsvaret i Norge skal styrkes med over 600 milliarder kroner fram mot 2036. Det betyr blant annet flere fregatter, ubåter, luftvern, og flere tusen personer som skal ansettes. Samtidig er målet at klimautslippene fra operativ virksomhet reduseres med minst 20 prosent innen 2030, sammenlignet med 2019.
Fagerbekk sier strategien og målet ble vedtatt i en tid (2022) hvor den geopolitiske situasjonen så annerledes ut.
– Vi vet derfor at 20-prosentmålet vil bli krevende. Samtidig står vi i en klima- og naturkrise. Det blir derfor ikke riktig å senke ambisjonsnivået, sier Fagerbekk.
I en rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) avdekkes det at Forsvaret har hatt en økning i forbruk av blant annet næringsavfall, vann og energi fra 2022 til 2023.
«Forsvarssektorens miljø- og klimaregnskap for 2023 » offentliggjør hvor mye utslipp forsvarssektoren hadde i fjor. I rapporten kommer det fram at Forsvaret har hatt en økning på 10,1 prosent i både næringsavfall og vannforbruk.
Forbruket knyttet til kjøretøy, luftfartøy, fartøy og aggregater i 2023 var 90.597 kubikkmeter. En nedgang på tre prosent fra 2022. Fartøy og luftfartøy står for cirka 91 prosent av drivstofforbruket i sektoren.
Avtroppende sjef for 132 luftving Martin Tesli uttrykte tidligere i år et ønske om å bruke biodrivstoff i F-35-kampflyene i løpet av året.
Luftvingsjefen mente de nye kampflyene snart kunne stå for 56 prosent av Forsvarets CO₂- utslipp.