Nyheter:

Et fly av typen Tu-160 avbildet i 2008. Bombeflyene omtales som hvite svane av russerne.
Et fly av typen Tu-160 avbildet i 2008. Bombeflyene omtales som hvite svane av russerne.

Russiske fly på tokt utenfor kysten av Norge

De to bombeflyene av typen Tu-160 gjennomførte en 12 timer lang ferd, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Publisert

De to strategiske bombeflyene av typen Tu-160 fløy i internasjonalt luftrom over Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen, meldte det russiske forsvarsdepartementet onsdag, ifølge Tass.

Deler av ruten fikk bombeflyene følge av kampfly av typen MiG-31. Norske F-16 og Eurofighter Typhoon-fly fra Det britiske luftforsvaret gjennomførte såkalte «scrambles» for å identifisere de russiske flyene.

– Den første runden var på morgenkvisten i går, og så en runde da de var tilbake fra en relativt lang tur. Da var vi oppe med norske fly, identifiserte og viste tilstedeværelse. Det var i internasjonalt luftrom nord og vest for norskekysten, sier talsperson ved Forsvarets operative hovedkvarter, major Brynjar Stordal, til Forsvarets forum.

Norge har såkalt QRA-beredskap i Bodø. Quick Reaction Alert (QRA) innebærer at Nato-land har fly som står klare til å rykke ut innen 15 minutter. I dag er det F-16-fly som står på denne beredskapen, men i løpet av et drøyt års tid skal de nye F-35-flyene ta over oppgaven.

Det russiske forsvarsdepartementet understreket at slike lange turer som de gjennomførte onsdag, er noe de ofte gjør, både i Arktis, Stillehavet, Nord-Atlanteren, Svartehavet og Baltikum.

– Alle flygningene til det russiske luftforsvaret er gjennomført strengt i henhold til internasjonale luftromsregler, opplyste departementet, ifølge Tass.

Powered by Labrador CMS