Nyheter
Salg av F-16 kan gi 117 millioner til Forsvarsmateriell
Pengene kommer fra salg til amerikanske Draken og til Romania. Men alle kontrakter og godkjenninger er fortsatt ikke på plass.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I forslaget til revidert nasjonalbudsjett som nylig ble lagt fram, foreslår regjeringen å øke inntektene til Forsvarsmateriell med 117 millioner kroner knyttet til salg av seks F-16 kampfly i 2022.
– De 117 millionene er knyttet til salg av fly til Draken og Romania for 2022. De 117 millionene er beløpet som er igjen, netto, når vi har trukket fra utgiftene knyttet til salget for 2021 og 2022. Det er fortsatt en del usikkerhet tilknyttet disse summene da salgskontrakt med Romania ikke er signert og amerikansk godkjenning for salget til Draken ikke er gitt. Når dette vil skje kan vi ikke tidfeste. Mye av dette er ikke opp til oss, skriver Asgeir Spange Brekke, pressevakt i Forsvarsdepartementet i en e-post til Forsvarets forum.
Etterbruk av allierte
Ifølge Teknisk Ukeblad vil salgene innbringe til sammen 4,3 milliarder kroner til statskassa. Cirka halvparten av dette går til Kongsberg Aviation Maintenance Services AS (Kams) som har oppdraget med å vedlikeholde og klargjøre flyene før levering, skriver Teknisk Ukeblad.
Les mer: Forsvarsdepartementet bekrefter: Romania vil kjøpe norske jagerfly
Det var like før årsskiftet at Forsvarsmateriell inngikk kontrakt med det amerikanske selskapet Draken International for salg av inntil tolv F-16 jagerfly. De tjente Forsvaret i over 40 år og er nå erstattet med F35 kampfly.
– Departementet har vektlagt å sikre etterbruk av våre F-16 av allierte, uttalte daværende forsvarsmininster Odd Roger Enoksen før nyttår.
Treningsmotstandere
Overleveringstidspunkt avhenger av når amerikanske og norske myndigheter godkjenner salget.
– Arbeidet med å selge norske F-16 pågår og har tilfredsstillende fremdrift. Den første avtalen for salg av inntil tolv fly er inngått med selskapet Draken International. Flyene skal brukes som treningsmotstandere for andre fly på amerikanske flybaser, blant annet F-35. Salget må godkjennes av norske og amerikanske myndigheter. Vi vil forholdsvis raskt etter en slik godkjenning foreligger kunne begynne levering, og dette kan skje så tidlig som i sommer, skriver Endre Lunde i kommunikasjonsenheten i Forsvarsmateriell i en e-post til Forsvarets forum.
– Den andre avtalen, som fortsatt er under arbeid, gjelder salg av 32 fly til Romania. Her vil de brukes sammen med eksisterende F-16 kjøpt fra Portugal, og for å erstatte eldre russiskproduserte fly. Også denne avtalen må godkjennes av norske og amerikanske myndigheter før levering, og vi forventer at dette kan skje fra og med 2023, fortsetter han.
Videreeksport ikke tillat
Norge setter som betingelse for salget at flyene utelukkende skal brukes i USA på oppdrag fra det amerikanske forsvaret, og at de ikke kan brukes som en del av tjenestene de selger til tredjeland som Saudi-Arabia.
Les også: Selger norske F-16 til amerikansk selskap
– Prinsippet i slike kontrakter er at materiellet kun kan brukes til det som er beskrevet, og at annen bruk, videresalg eller gjeneksport ikke er tillatt. Dette styres også av eksporttillatelsene fra både norske og amerikanske myndigheter, bekrefter Endre Lunde i Forsvarsmateriell.