Nyheter:
– Evnen til å stå i mot cyberangrep er fortsatt marginal
Cybersjef Inge Kampenes største bekymring er at fienden blir bedre til å samarbeide enn de som skal forsvare oss.
– Det som bekymrer meg, er tempoet på utviklingen hos våre motstandere, sier generalmajor Inge Kampenes.
– De samarbeider. De deler koder og bruker «dark web». De selger informasjon. Markedet for slik informasjon er voldsomt stort, og det er globalt. De har et selvorganisert delingssamfunn. Det gjør det vanskelig for oss å forsvare oss mot cyberangrep.
– Så må vi finne gode samarbeidsmåter så vi kan forsvare oss bedre. Slik det er i dag, bruker vi ikke nok effektive metoder til å sikre oss mot cyberangrep.
FORTSATT MARGINALE
Høsten 2017 sa Kampenes til Forsvarets forum at evnen til å stå i mot et cyberangrep er marginal. Det mener han fortsatt.
– Vi er marginale, sier han til Forsvarets forum i dag.
– Vi blir bedre og samarbeider godt med flere, men de vi skal forsvare oss mot, blir også flinkere. Men dette handler om flere ting enn bare at vi må samarbeide. Det handler også om materiell, som for eksempel sensorer og kvaliteten på disse. Vi har investeringsprosjekter som allerede ligger inne. De må vi gjennomføre, men det tar tid.
Onsdag 14. august la Telenor frem rapporten Digital sikkerhet 2019, en årlig digital sikkerhetsvurdering. På plass under fremleggelsen var både cybersjef Inge Kampenes og politidirektør Benedicte Bjørnland.
«Det er behov for flere tverrsektorielle tiltak for å sikre at vi ser sammenhenger, forstår verdikjedeavhengighetene og at vi evner å håndtere hendelser som treffer samfunnet bedre enn vi gjør i dag», står det i rapporten.
Flere inItiativ på plass
Cybersjef Inge Kampenes mener det tross alt skjer mye positivt innenfor cyberforsvar. Flere initiativ er på plass. Det er etablert en nasjonal cyberrange på Gjøvik. Tanken er at det skal være en arena hvor kommersielle og militære aktører og akademia kan øve sammen. Og tidligere i 2019 deltok Norge på verdens største cyberøvelse, Nato-øvelsen Locked Shield. Der satte Norge sammen et team som besto av 44 personer fra 23 virksomheter, og øvde på både tekniske og juridiske sider ved cyberangrep. De trente også på mediehåndtering.
– I tillegg har vi tatt initiativ til to forumer. Det første er et fagforum. Det handler om sikker kommunikasjon. Der samler vi aktører som har ansvar for å levere og opprettholde kommunikasjon i en krisesituasjon. Det andre er et myndighetsforum. Der følger vi opp initiativene som kommer i arbeidet med totalforsvaret.