Nyheter

VÅPENKJØP: EU har behov for å fylle opp våpenlagrene, sier EUs utenrikssjef, Josep Borrell.

EU: Ber medlemslandene vurdere felles innkjøp av våpen

EU har behov for å fylle opp våpenlagrene, og har sammen med kommisjonen lansert et inititativ for felles våpenanskaffelser. Forslaget diskuteres på tirsdagens forsvarsministermøte i Brussel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal styrke forsvarsinnsatsen vår. For å gjøre det på en effektiv måte som gjør at vi unngår å sløse med penger, må vi samarbeide bedre, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sammen med EU-kommissæren for det indre marked, Thierry Breton, har Borrell meislet ut et forslag som skal diskuteres på tirsdagens forsvarsministermøte i Brussel.

Ser til vaksinekjøp

Forslaget går ut på at EU-landene går sammen om å kjøpe våpen fra våpenindustrien, på samme måte som EU-landene gikk sammen om å kjøpe vaksiner fra vaksineprodusenter under pandemien, skriver Politico.

Tanken er at landene på den måten unngår å overby hverandre og drive opp prisene.

EU har behov for å fylle opp våpenlagrene, sier Borrell.

– Derfor har vi sammen med kommisjonen lansert et initiativ for felles anskaffelser. Vi vil sammen gå til forsvarsindustrien og be om et bedre tilbud.

Skal trene opp soldater

Mandag ble EUs utenriksministre enige om at EU-landene skal gi opplæring til 15.000 ukrainske soldater. Treningsopplegget går i gang om et par uker og skal skje i Polen og Tyskland.

Danmark er blant landene som har sagt seg villig til å bidra. Sverige vurderer det samme.

– Regjeringen har besluttet å bidra med én til to stabsoffiserer og ser på muligheten for å bidra direkte med trenere, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson til pressen tirsdag formiddag.

Nye våpenleveranser

Han varsler at den svenske regjeringen om kort tid vil komme med en nyhet om våpenleveranser til Ukraina.

– Av regjeringsdeklarasjonen fremgår det at vi skal øke den politiske, økonomiske og militære støtten til Ukraina, inkludert mer avanserte våpensystem. Vi kommer i nær fremtid til å presentere en ny vinterpakke.

Jonson skal senere tirsdag ha et bilateralt møte med Nato-sjef Jens Stoltenberg. Han håper også på et møte med sin ungarske kollega. I likhet med Tyrkia, har Ungarn enn så lenge unnlatt å godkjenne svensk Nato-medlemskap.

– Jeg håper på en konstruktiv og god dialog, sier Jonson.

Les også: Gram besøkte norsktrente ukrainere i England - kunngjør ny kjempedonasjon til våpenfond

Powered by Labrador CMS