Nyheter:

EUs utenrikssjef Josep Borrell (t.v.) møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva fredag. Borell sier han vender hjem dypt bekymret over det stadig dårligere forholdet mellom Russland og EU.

Borrell åpner for nye EU-sanksjoner mot Russland

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier Russland avviser en konstruktiv dialog med EU, og at Europa må trekke konsekvensene av det, inkludert mulige nye sanksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var det dystre budskapet fra Borrell søndag etter at han lørdag kom tilbake fra en todagers visitt til Moskva.

I et blogginnlegg skriver Borrell at den sjokkartede utvisningen av tre EU-diplomater under besøket, viser at Russland ikke ønsket å bruke anledningen til å ha en mer konstruktiv dialog med EU.

Russland varslet fredag at diplomater fra Sverige, Polen og Tyskland utvises etter å ha deltatt i demonstrasjoner til støtte for den fengslede opposisjonspolitikeren og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj.

Les også: Store demonstrasjoner mot fengslingen av Navalnyj i Russland

Åpner for sanksjoner

– Blokken vil måtte trekke konsekvensene av dette, skriver Borrell, og understreker videre at det vil være opp til medlemsstatene å beslutte neste skritt.

– Og ja, det kan innebære sanksjoner, skriver han.

Eventuelle EU-sanksjoner mot Russland krever enstemmighet blant alle de 27 medlemslandene.

Borrells besøk i Russland har vært kontroversielt blant EU-landene. Tyskland og Frankrike er blant dem som har ønsket en dialog med Kreml, mens andre land har ønsket en hardere linje etter fengslingen av Navalnyj og myndighetenes harde linje under demonstrasjonene til støtte for opposisjonspolitikeren. Mer enn 10.000 personer har blitt arrestert de siste ukene.

– Kobler seg fra Europa

Den tidligere spanske utenriksministeren beskriver Moskva-turen som «svært komplisert» og sier han returnerer til Brussel med «dype bekymringer».

– Det ser ut som Russland i stadig økende grad kobler seg fra Europa og ser på demokratiske verdier som en eksistensiell trussel, sier han.

Borrell vil orientere medlemslandenes utenriksministre om besøket 22. februar, og EUs anstrengte forhold til Russland vil være tema på toppmøtet i mars.

Les også: Biden vil ha slutt på krigen i Jemen

Powered by Labrador CMS