Nyheter:

OPPRUSTNING: Den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis presenterte lørdag planer for å oppgradere landets forsvar, deriblant innkjøp av nye jagerfly, fregatter, helikoptre og andre våpensystemer.

Spenningen øker mellom Nato-land: Hellas ruster opp militæret

Greske myndigheter kunngjør omfattende militær opprustning og nye våpenkjøp samtidig som landet er midt i en betent konflikt med Tyrkia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den greske statsministeren Kyriakos Mitsotakis offentliggjorde lørdag planer om det han omtaler som et solid program for kjøp av våpen.

Mitsotakis opplyste at Hellas skal kjøpe 18 franskproduserte Rafale-kampfly samt flere fregatter og helikoptre.

I tillegg skal det greske militæret utvides med ytterligere 15.000 soldater, og myndighetene vil også øke ressursene til den nasjonale forsvarsindustrien.

Kunngjøringen kommer samtidig som spenningen mellom Hellas og erkerivalen Tyrkia øker. Striden mellom de to Nato-landene handler om hvem som har rettighetene til å utvinne naturgass i det østlige Middelhavet etter at det er funnet store naturgassressurser utenfor Kypros og Kreta.

Letevirksomheten har ført til økt spenning mellom Tyrkia på den ene siden og Hellas og Kypros på den andre. Greske og tyrkiske krigsskip har fulgt hverandre tett i Middelhavet i flere uker.

HARD TONE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fyrte løs mot Hellas og EU under en tale i hovedstaden Ankara i forrige uke.

Frankrike: – Tyrkia ikke lenger en partner

Tyrkia er «ikke lenger en partner» i det østlige Middelhavet, sa Frankrikes president i forkant av et uformelt møte for lederne i de sørlige EU-landene torsdag denne uken.

– Vi europeere må være faste og tydelig, ikke overfor Tyrkia som nasjon eller det tyrkiske folket, men overfor regjeringen til president Erdogan, sier Emmanuel Macron.

Han sier Tyrkias regjering opptrer uakseptabelt når de borer etter gass i farvann Kypros gjør krav på, og når tyrkerne gjør krav på en økonomisk sone i farvann Hellas mener er deres økonomiske sone.

– Vi vil unngå enhver opptrapping av situasjonen. Men å unngå opptrapping kan ikke være ensbetydende med passivitet eller aksept, sier den franske presidenten.

SAMTRENING: Bildet fra det greske forsvarsdepartementet viser krigsskip fra Hellas, Italia, Frankrike og Kypros i en felles øvelse i Middelhavet, sør for Tyrkia i august.

Frankrike og Italia deltok nylig i en felles marineøvelse med Hellas og Kypros i regionen.

Russland vil bidra til nedtrapping

Russlands utenriksminister sa tidligere denne uken at landet vil bidra til å senke spenningen i Middelhavsregionen.

– Russland mener videre eskalering er uakseptabel og ber nå alle partene om å løse konfliktene utelukkende gjennom dialog og med grunnlag i folkeretten, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov da han tirsdag besøkte Kypros' hovedstad Nikosia, der han møtte landets president Nikos Anastasiades.

– Vi er klare til legge til rette for denne dialogen hvis vi blir bedt om å bistå av de involverte partene, sa Lavrov.

Lavrov kritiserte også USA for å nøre oppunder spenningen i regionen.

– USA forsøker å skape splittelser og bidrar til konflikt fremfor fredelige løsninger, understreket Lavrov.

USA opphevet nylig et flere tiår gammelt forbud mot å selge forsvarsmateriell til Kypros. Øystaten har siden 1974 i praksis vært delt som følge av en tyrkisk invasjon og okkupasjon av deler av øya.

Powered by Labrador CMS