Nyheter:

Aktor i saken mot de to syriske mennene som står tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i hjemlandet, Jasper Klinge, snakket torsdag med journalister da rettssakens første dag var over i Koblenz i Tyskland.
Aktor i saken mot de to syriske mennene som står tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i hjemlandet, Jasper Klinge, snakket torsdag med journalister da rettssakens første dag var over i Koblenz i Tyskland.

Syrere tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten for retten i Tyskland

To syrere som antas å ha jobbet for syrisk etterretning, møter i retten i Tyskland, anklaget for grov tortur og forbrytelser mot menneskeheten.

Publisert Sist oppdatert

De to tiltalte syrerne flyktet til Tyskland og søkte asyl der, men ble pågrepet i februar 2019.

De skal ha blitt utpekt av andre flyktninger som hevdet de hadde blitt forfulgt av dem i hjemlandet.

– Krigsforbrytere finner ikke noe ly i Tyskland, sier Sven Rebehn, som leder den tyske dommerforeningen.

De undersøker saker knyttet til forbrytelser mot menneskeheten, som inkluderer personer fra Syria, Irak, Libya, Afghanistan, Mali, Nigeria, Gambia, Elfenbenskysten og Kongo.

En rekke drap

Den hovedtiltalte 57-åringen var angivelig oberst i den syriske etterretningstjenesten. Ifølge tiltalen sto han i spissen for drap på 58 mennesker og tortur av 4000 andre i fengselet al-Khatib i Syrias hovedstad Damaskus.

Forbrytelsene skal ha skjedd i perioden 29. april 2011 til 7. september 2012.

Den andre tiltalte er også er tiltalt for grov tortur og forbrytelser mot menneskeheten. Han skal ha bidratt til pågripelse av demonstranter og for å ha overgitt dem til fengselet.

Kan bli historisk

Tysk påtalemyndighet har fastslått at dette er den første rettssaken mot personer tilknyttet Assad-regimet for forbrytelser mot menneskeheten.

Det kan åpnes for rettsprosess i forbindelse med slike forbrytelser i Tyskland, til tross for at forbrytelsene har skjedd i andre land og de tiltalte ikke er tyske statsborgere.

– Denne rettssaken er den første der ofre forklarer seg. De gjør det ikke bare offentlig, men foran en domstol, og de forteller om det som skjedde og det som stadig skjer i Syria, sier generalsekretær Wolfgang Kaleck ved det tyske menneskerettssenteret ECCHR.

Powered by Labrador CMS