Nyheter
Flere personer skal være pågrepet etter terrorangrepet i Moskva
Lørdag skal elleve personer være pågrepet etter terrorangrepet mot en konserthall i Moskva fredag kveld, der minst 60 personer skal ha blitt drept. IS har tidligere uttalt at de påtar seg ansvaret for angrepet.
Til sammen elleve mistenkte er pågrepet etter konsertangrepet i Moskva, ifølge sikkerhetstjenesten FSB.
Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax. Fire av de pågrepne antas angivelig å ha vært direkte involvert i angrepet.
Antallet drepte har passert 60, ifølge en oppdatering fra Den russiske føderajsonens granskingskomité, som er landets øverste påtalemyndighet, gjengitt av russiske medier, natt til lørdag.
Komiteen legger til at antallet er foreløpig ot at man regner med at antallet drepte kommer til å fortsette å stige.
Tidligere fredag kveld oppga den russiske etterretningstjenesten FSB at minst 40 er drept. 145 er oppgitt som sårede i angrepet. Flere av de drepte skal være barn.
President Vladimir Putin ønsker de sårede rask bedring, sier landets visestatsminister Tatjana Golikova.
Væpnede menn skjøt rundt seg med automatvåpen i flere omganger og kastet eksplosiver mens folk sto i kø til en konsert med det kjente russiske progrockbandet Piknik. Videoer viser menn som skyter rett på skrikende mennesker på nært hold.
IS påtar seg ansvaret
IS påtok seg senere fredag kveld ansvaret for angrepet på sin egen Telegram-kanal og sa at krigerne deres hadde kommet seg unna og var i trygghet på basene sine.
– IS-krigere angrep en stor folkeansamling i utkanten av den russiske hovedstaden Moskva, skrev gruppen på Telegram-kontoen. Påstanden er ikke bekreftet fra annet hold.
IS har også sendt ut en uttalelse via sitt eget nyhetsbyrå Amaq, der det heter at gruppen angrep en stor folkemengde og «drepte og såret hundrevis» av mennesker.
En talsperson for Det hvite hus sa tidlig natt til lørdag norsk tid at USA har etterretningsinformasjon som bekrefter at IS har påtatt seg ansvaret for angrepet.
Russiske myndigheter melder at de åpner terroretterforskning etter angrepet.
– Hele verden må fordømme denne avskyelige forbrytelsen, sa det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova på Telegram fredag kveld.
På frifot
Russiske styrker leter etter gjerningspersonene etter angrepet. Det er ikke kjent hvor mange som tok del i angrepet og hvordan de greide å komme seg unna, eller om alle gjerningsmennene kom seg unna.
Men tidlig natt til lørdag skrev den russiske Telegram-kanalen 112, med ambulansepersonell som kilde, at det var funnet eksplosiver teipet fast på en av personene som ble funnet drept i konsertlokalet. Denne opplysningen er ikke bekreftet.
Russiske medier har vist et kornete bilde av to av de angivelige angriperne som stikker av fra stedet i en hvit bil.
Russiske myndigheter har besluttet at alle store kulturarrangementer i landet skal avlyses. Det er innført ekstra sikkerhetstiltak på Moskvas flyplasser og jernbanestasjoner.
Kaos og panikk
Det russiske nyhetsbyrået Tass melder at mange mennesker sent fredag kveld fortsatt var innesperret i den brennende bygningen, men andre medier skrev at et hundretall mennesker ble evakuert ut av kjelleren.
En tredel av bygget sto i brann, og bilder viste hele taket i flammer mens helikoptre sirklet rundt og slapp vann på brannen. Senere ble det meldt at taket kollapset.
Videoer i sosiale medier viste kaos og panikk i lokalet mens det runget av skyting, og livløse mennesker som lå strødd i blodpøler utenfor.
Opprørspoliti og spesialgrupper fra nasjonalgarden var på plass ved konsertlokalet i Krasnogorsk i den vestlige delen av Moskva, som har plass til 6200 mennesker. Et femtitall ambulanser var også på plass.
Ved 3-tiden natt til lørdag norsk tid sendte Moskva-regionens guvernørkontor ut en uttalelse der det het at mesteparten av brannen i konsertlokalet er blitt slukket.
Ukraina avviser
Før IS tok på seg ansvaret, uttalte russere som kjemper for Ukraina i grensetraktene, at de ikke har noe å gjøre med angrepet. USA uttalte at ingenting tyder på at Ukraina er involvert. En rådgiver for Volodymyr Zelenskyj benektet også ukrainsk involvering.
– Ukraina har aldri tydd til bruk av terrormetoder. Alt som skjer i denne krigen kommer bare til å finne sted på slagmarken, skrev Zelenskyjs rådgiver Mykhajlo Podoljak på X.
Russland ba tidligere fredag kveld, før IS påtok seg ansvaret, om at USA burde legge fram informasjon hvis landet sitter på konkrete opplysninger om at Ukraina ikke var involvert.
– Det hvite hus sier at de ikke ser tegn til at Ukraina eller ukrainere er involvert. Hva baserer tjenestemenn i Washington sine konklusjoner om andres uskyld på, midt i tragedien? spurte Zakharova.
Ukrainas etterretningstjeneste beskyldte imidlertid Russlands hemmelige tjenester for å stå bak angrepet.
– Terrorangrepet i Moskva var en planlagt og overlagt provokasjon utført av Russlands hemmelige tjenester på ordre fra Putin, skrev tjenesten på Telegram før IS-uttalelsen var kommet.
Advarte om angrep
Skytingen skjedde etter at USAs ambassade tidligere denne måneden advarte om et mulig forestående terrorangrep i Moskva og ba amerikanere holde seg unna steder med mye folk.
President Vladimir Putin hadde avvist advarselen som et vestlig forsøk på å skremme folk. USAs advarsel gikk ut på at ekstremister hadde «umiddelbart forestående» planer om å angripe store samlinger mennesker i Moskva, blant annet på konserter.
Advarselen, som ble sendt ut noen timer etter at FSB uttalte at den russiske sikkerhetstjenesten hadde knust en IS-celle som forberedte et angrep mot en synagoge, ble deretter gjentatt av flere andre vestlige lands ambassader.
På spørsmål fra journalister fredag kveld om den amerikanske ambassadens uttalelse fra 7. mars, svarte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Kirby at spørsmålet bør rettes mot det amerikanske utenriksdepartementet. Men han sa:
– Jeg tror ikke at advarselen var knyttet til dette spesifikke angrepet.
Kirby fikk spørsmål om hvorvidt Washington hadde forhåndskjennskap til fredagens angrep.
– Jeg er ikke klar over noen forhåndskunnskaper som vi hadde rundt dette grusomme angrepet, svarte Kirby.
– Tragedie
Ordføreren i Moskva-regionen kalte hendelsen en stor tragedie, og sa han sendte tanker til de pårørende.
Kirby sa fredag kveld at bildene fra angrepet er fryktelige.
– Bildene er simpelthen grusomme, og det er vondt å se på dem. Våre tanker går til ofrene for dette grusomme, grusomme skyteangrepet, sa Kirby.
– Der ute er det noens mødre og fedre og brødre og søstre og sønner og døtre som ikke har blitt meddelt nyheten ennå. Dette kommer til å bli en tung dag for dem, sa han videre.
Kirby brukte ikke begrepet fordømmelse da han uttalte seg. Det har heller ikke Norge gjort, men utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sa til NTB fredag kveld at bildene fra Moskva er dramatiske.
– Ethvert uskyldig menneskeliv tapt er en tragedie, sa han.
Han understreket at dette da fremdeles var en hendelse under utvikling.
– Det er mye vi ikke vet. Vi føler med dem som er berørt, sa Eide, som uttalte seg en times tid før IS påtok seg ansvaret for angrepet.
Internasjonale fordømmelser
EU har sendt ut en fordømmelse med følgende ordlyd:
– EU er sjokkert og forferdet over meldingene om terrorangrepet. EU fordømmer ethvert angrep mot sivile. Våre tanker går til alle russerne som er berørt, sier EU-kommisjonens talsmann Peter Stano.
Frankrikes president Emmanuel Macron «fordømmer dette terrorangrepet, som IS har påtatt seg skylden for, på det sterkeste», står det i en uttalelse fra Elyseepalasset i Paris.
Italias statsminister Giorgia Meloni sier hun fordømmer det hun kaller en «motbydelig terrorhandling».
– Grusomheten ved massakren av uskyldige sivile i Moskva er uakseptabelt, sier Meloni.
FNs generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet i Moskva på det sterkeste.
– Generalsekretæren sender sine kondolanser til de berørte familiene, det russiske folket og den russiske regjeringen. Han ønsker de sårede rask bedring, sier Guterres' talsmann Farhad Haq.
FNs sikkerhetsråd fordømmer også angrepet og omtalte det i en uttalelse natt til lørdag som et «avskyelig og feigt terrorangrep».
Også De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Egypt, Jordan og Syria, samt det palestinske lederskapet på Vestbredden, fordømmer angrepet, som fant sted dagen før femårsmarkeringen for beiseiringen av IS-kalifatet i Syria.
Tidligere terrorangrep
IS og andre grupper har tidligere stått bak flere angrep i Russland. Tidligere denne måneden uttalte russisk sikkerhetstjeneste at den hadde avverget et angrep mot en synagoge i Moskva som en IS-celle skal ha planlagt. Videre har russiske myndigheter uttalt at seks angivelige IS-medlemmer var blitt drept i Ingusjetia.
På begynnelsen av 2000-tallet ble Russland rystet av en rekke dødelige terrorangrep. Det skjedde mens landet kjempet mot separatister i den russiske provinsen Tsjetsjenia.
I oktober 2002 tok tsjetsjenske militante rundt 800 personer som gisler på et teater i Moskva. To dager senere stormet russiske spesialstyrker bygningen. 129 gisler og 41 tsjetsjenske krigere ble drept. Flesteparten av dødsfallene skyldtes gassen spesialstyrkene brukte for å bedøve angriperne.
I september 2004 tok rundt 30 tsjetsjenske militante kontroll over en skole i Beslan sør i Russland. Der tok de mer enn 1000 personer som gisler, blant dem hundrevis av barn. Beleiringen endte to dager senere i et blodbad. Over 330 mennesker, rundt halvparten av dem barn, ble drept.