Nyheter

SER PÅ TILTAK: Myndighetene vil blant annet ha muligheten til å ekspropriere eiendom og bortvise russiske turister. Her fra Vardø i Finnmark, som ligger tett på grensen.

Vil innføre tiltak mot russisk spionasje

Justis- og beredskapsdepartementet arbeider med å etablere tiltak som skal forhindre russisk spionasje i Norge. Blant annet kan russiske turister nå bortvises.

Publisert

– Vårt kunnskapsgrunnlag tilsier at myndighetene har behov for en bedre oversikt over eiendom i Norge av ulike hensyn. Regjeringen vurderer derfor strengere tiltak og ser på flere ulike måter å møte utfordringen, sier statssekretær Sigve Bolstad (Sp) til Nationen.

En endring av sikkerhetsloven i juni i fjor gjør at myndighetene nå kan ekspropriere eller foreta andre lignende tiltak dersom eiere av eiendom eller infrastruktur kan utgjøre en risiko for sikkerheten.

Justis- og beredskapsdepartementet arbeider ifølge Bolstad med å se på flere tiltak som kan gi myndighetene den kontrollen over eierskap over fast eiendom som de ønsker.

– Når det gjelder hvorvidt vi skal innføre en lov som den finske, er dette noe som vurderes. Vi er i dialog med finske myndigheter, men vi snakker også med våre svenske kollegaer. De gjør tilsvarende vurderinger som oss, sier Bolstad.

Nylig har en forskriftsendring sørget for at russiske borgere som er i Norge som turister, eller andre formål som ikke er essensielle, kan bortvises.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Unntaket er russiske borgere som eier fast eiendom fra før instruksen ble endret.

Nationen har tidligere skrevet om utleie av en nedlagt ubåtbase til russiske forskningsfartøyer og et nestensalg av et selskap som drev med reparasjoner for Forsvaret til selskapet TMH international, som har bånd til russiske styresmakter.

Powered by Labrador CMS