I april ble det kjent at regjeringen omgjorde vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Dette skjedde i forbindelse med at langtidsplanen for Forsvaret ble lagt frem.
Annonse
Her er planene for Andøy:
Base for langtrekkende droner
Permanent base for mottak av allierte styrker
Felles øvings- og utviklingsavdeling
Sentral i å utvikle Forsvarets romvirksomhet
USA og Norge bygger en felles, midlertidig satellittstasjon
Styrket vakt- og sikringshold
Men selv om gladnyhetene for Andøy kom som perler på en snor i vår, etterlyser ordfører Kjell-Are Johansen nå mer håndfast informasjon om når planene trer i kraft.
– Langtidsplanen har et langt tidsperspektiv, men er ikke effektuert år for år. Da blir vi gående å vente. Vi forventer fremover at de konkretiserer tidsaspektet,sier ordføreren.
Tar tid å bygge kompetanse
Langtrekkende droner med sensorer og systemer som kan overvåke maritime interesseområder i nord skal skaffes. Dronene vil supplere P-8 maritime patruljefly og rombaserte sensorer, og innføringen blir en del av et internasjonalt samarbeid.
Dronebasen skal være i drift i 2029, ifølge langtidsplanen. Men ordføreren i Andøy sier det tar tid å bygge nødvendig kompetanse og fasiliteter for en slik base.
– Skal det være i drift om fire år er det viktig at det kommer mer konkrete planer nå, om hvordan man skal begynne å bygge opp dette, sier Johansen.
Det var vol.no som først skrev at ordføreren etterlyser en tydeligere tidshorisont for planene.
Forsvarsbygg ved totalprosjektleder Carl Oscar Pedersen sier dronebasen vil kreve oppgradering av eksisterende og ny bygningsmasse, samt ny infrastruktur.
– Informasjon om dette er for tidlig å gi idag, og vil være avhengig av konkrete oppdrag og finansiering fra Forsvarsstaben, sier Pedersen.
Forsvaret og romnæringa må følge hverandre
Andøyordføreren opplever også at manglende konkretisering av langtidsplanen kompliserer annen utvikling i lokalsamfunnet. Han viser til Forsvarets planer for romsatsing.
I langtidsplanen skisseres det at Andøy vil være et nøkkelsted romsatsingen til Forsvaret og allierte. Gjennom samarbeid med aktører som Andøya Space ønsker Forsvaret å blant annet utvikle evnen til å raskt erstatte satellitter ved behov.
– Spacesektoren er allerede i Andøy og der skal det skje mye. Da må de to følge hverandre i utviklingen av samfunnet, sier ordføreren.
I høst fikk Andøya Spaceport lisens for å skyte opp inntil 30 satelitter i året, selv om flere godkjenninger gjenstår før romhavnen kan tas i bruk.
Vil stanse aktivitetspark
Forsvarets planer på Andøy påvirker også sivilsamfunnet, påpeker ordfører Johansen. I Andenes er det startet bygging av en aktivitetspark for barn og ungdom.
Forsvarsbygg har bedt kommunen vente med byggingen, og deretter klaget på byggetillatelsen. De mener parken kan få negative konsekvenser for Forsvarets utvikling på Andøy og at de som bruker parken kan utsettes for skadelig støy fra flystasjonen.
– Andøysamfunnet kan ikke stille seg på pause på nytt for å avvente Forsvarets etableringer. Utviklingen må gå her, og da må Forsvaret tilpasse seg den utviklingen lokalsamfunnet går i, sier Johansen.
Forsvarsbygg svarer følgende:
– I dag vet vi ikke de eksakte konsekvensene, da det ikke er synliggjort i noe støykart, men det vil det bli i løpet av kort tid, sier totalprosjektleder Carl Oscar Pedersen.
Da det ble vedtatt å legge ned Andøya flystasjon i 2016 var et viktig tema at arealer skulle frigjøres til ny næringsvirksomhet. Det står også i langtidsplanen. Disse planene ser nå ut til å endres.
– Det er ikke fullstendig avklart enda, men det ser ikke ut til at næringsaktiviteten blir på innsiden av flystasjonen, sier Johansen.
Flere oppstartsprosjekter i 2025
Likevel er noen av Forsvarets planer avklarte og starter opp i 2025, under forutsetning om finansiering, sier Johansen.
Gjerdet rundt flystasjonen skal sikres og restaurering av en del bygningsmasse på flystasjonen skal påbegynnes.
Neste år skal det også bygges en teltleir på flystasjonen for 500 personer, for å ta i mot allierte for øving og trening, sier ordføreren.
Forsvarets forum har lagt frem andøyordførerens kritikk for forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). I tillegg har vi stilt spørsmål om når dronebasen og de andre andøytiltakene i langtidsplanen vil iverksettes.
Vi har ikke fått svar på spørsmålene, men statsråden har sendt over en generell uttalelse om Andøy på e-post. Her er deler av den:
"Vi vil investere i infrastrukturen på flystasjonen sammen med NATO og øke kapasiteten for å støtte trening i fredstid. For å legge til rette for satsingen vil Forsvaret også utvikle samarbeid med Avinor og andre sivile aktører. Forsvarets base på Andøya skal videreutvikles som et operativt knutepunkt for satsingen på droner og romvirksomhet."
(...)
"Den økende utviklingen og aktiviteten på Andøya krever tett samarbeid. Vi vil legge til rette for at involverte aktører, både offentlige og sivile, på tvers av ulike interesseområder, samarbeider om gode løsninger som ivaretar alles interesser for fremtiden."