Nyheter:
Røde Kors fordømmer seksuell vold i Tigray-provinsen i Etiopia
Det internasjonale Røde Kors slår alarm etter å ha hørt grove skildringer av seksuell vold i Tigray-provinsen i Etiopia.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Organisasjonen frykter at voldtekter blir brukt som et våpen i krigshandlingene.
Generaldirektør Robert Mardini sier at Røde Kors-ansatte ved sykehus og klinikker i regionen får høre sjokkerende førstehåndsberetninger om seksuell vold.
– Disse rapportene er ytterst sjokkerende og ekstreme. Jeg har jobber 20 år i den humanitære sektor, og på den tiden har jeg ikke hørt slike skildringer, sier Mardini. Han har tidligere nøye fulgt krigen i Jemen og Syria fra 2012 til 2018, så han har noe å sammenligne med.
Fem måneder etter krigsutbruddet i Tigray er historiene om voldtekter blitt hverdagskost. Leger og sykepleiere i den nordligste provinsen i Etiopia sier de har behandlet utallige kvinner som er ofre for massevoldtekter utført av etiopiske og eritreiske soldater.
Flere drepte
Samtidig som Røde Kors varsler om store overgrep i Tigray-provinsen, kommer det meldinger om at minst 100 mennesker er døde og hundrevis drevet på flukt etter sammenstøt mellom ulike etniske grupper i Amhara-regionen i Etiopia, opplyser ombudsmann Endale Haile.
Angrep med skytevåpen og ildspåsettelse har økt frykten for sikkerheten i Afrikas nest mest folkerike land før valget som skal holdes i juni.
Amharene er landets nest største etniske gruppe og utgjør brorparten av befolkningen i regionen med samme navn. Volden som blusset opp forrige uke har rammet spesialsonene North Shoa og Oromo. Sistnevnte er primært befolket av oromoer, som er landets største etniske gruppe.
Tusenvis på flukt
Administrasjonssjefene i de to regionene har så langt ikke villet oppgi nøyaktig tall på drepte. Landets sivilombudsmann Endale Haile sier etter et besøk til området at så mange som 200 kan være døde.
– Det er trygt å si at over 100 er døde. Anslaget er opptil 200, sier Endale, men påpeker at tallene er basert på informasjon fra fordrevne personer. Det har ikke vært mulig å få en uavhengig bekreftelse på hvor mange som er døde.
Han sier over 250.000 er fordrevet i North Shoa, mens taller er minst 75.000 i Oromo. Det kommer i tillegg til 300 drept og 50.000 fordrevne etter volden i samme område i mars.
De er uklart hva som ligger bak den seneste blodsutgytelsen. Tjenestemenn i Amhara har pekt på opprørsgruppen Oromos frigjøringshær, men gruppen avviser at den er aktiv i området.
Det etiopiske forsvaret sa i helgen at de sender inn styrker for å roe ned situasjonen. Endale sa regionen var rolig da han besøkte den torsdag og fredag.