Nyheter

MATMANGEL: En 17 måneder gammel baby som lider av underernæring, blir matet ved hjelp av en sonde på et sykehus i Mekele i Tigray-regionen. Babyen veier kun 5,2 kilo.
MATMANGEL: En 17 måneder gammel baby som lider av underernæring, blir matet ved hjelp av en sonde på et sykehus i Mekele i Tigray-regionen. Babyen veier kun 5,2 kilo.

Leger: Nærmere 200 barn i Tigray har sultet i hjel

Informasjon fra 14 sykehus er tatt med i undersøkelsen og gir en pekepinn på situasjonen.

Publisert

Minst 186 barn under fem år har dødd som følge av sult i Tigray, nord i Etiopia, ifølge opplysninger som lokale leger og forskere har samlet inn.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Verken journalister eller internasjonale organisasjoner har fått ordentlig innsikt i Tigray-regionen siden konflikten brøt ut for drøyt ett år siden.

Men det man har visst, er at flere hundre tusen mennesker vært truet av hungersnød i Tigray i månedsvis.

Trolig høyere tall

Legen Hagos Godefay, som leder helsemyndighetene i Tigrays førkrigsregjering, sier de faktiske tallene på barn som dør av sult, trolig er langt høyere.

186 barn under fem år er bekreftet døde av sult i Tigray. Det tallet baserer seg kun på informasjon som er samlet inn fra sykehus. Men legene og forskerne har også snakket med folk hjemme.

Kun 14 prosent av husholdningene som tok del i undersøkelsen, sier de har tilgang til mat. Det er en nedgang fra 60 prosent før krigen brøt ut, ifølge Hagos.

Han frykter hva som utspiller seg i områder undersøkelsesteamet hans så langt ikke har klart å nå.

– For avsidesliggende områder, som ikke er tilgjengelige, kan du bare forestille deg hvor mange barn som dør av sult. De bor der det ikke er vann, ingen mat, kommunikasjon eller helseinstitusjoner, sier han.

– Hvis vi drar til de områdene vil tallene garantert dobles, legger han til.

Nødhjelp blokkert

Undersøkelsen viser også at 29 prosent av barna de har undersøkt, er akutt underernærte, opp fra 9 prosent før krigen.

Antall barn som er alvorlig akutt underernært, ligger på 7,1 prosent, som er opp fra 1,3 prosent før krigen.

FN anklager regjeringen i Etiopia for å blokkere livsviktig nødhjelp til krigsherjede områder der behovene er enorme. Regjeringen hevder det er Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) som hindrer nødhjelpen.

– Folk dør på grunn av mangel på forsyninger, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, som selv er tigrayer, til pressen tidligere i november.

Les også: Nye luftangrep i Tigray i Etiopia

Powered by Labrador CMS