Nyheter
MATMANGEL: En 17 måneder gammel baby som lider av underernæring, blir matet ved hjelp av en sonde på et sykehus i Mekele i Tigray-regionen. Babyen veier kun 5,2 kilo.
Foto: Ben Curtis / AP / NTB
Leger: Nærmere 200 barn i Tigray har sultet i hjel
Informasjon fra 14 sykehus er tatt med i undersøkelsen og gir en pekepinn på situasjonen.
Minst 186 barn under fem år har dødd som følge av sult i Tigray, nord i Etiopia, ifølge opplysninger som lokale leger og forskere har samlet inn.
Verken journalister eller internasjonale organisasjoner har fått ordentlig innsikt i Tigray-regionen siden konflikten brøt ut for drøyt ett år siden.
Men det man har visst, er at flere hundre tusen mennesker vært truet av hungersnød i Tigray i månedsvis.
Trolig høyere tall
Legen Hagos Godefay, som leder helsemyndighetene i Tigrays førkrigsregjering, sier de faktiske tallene på barn som dør av sult, trolig er langt høyere.
186 barn under fem år er bekreftet døde av sult i Tigray. Det tallet baserer seg kun på informasjon som er samlet inn fra sykehus. Men legene og forskerne har også snakket med folk hjemme.
Kun 14 prosent av husholdningene som tok del i undersøkelsen, sier de har tilgang til mat. Det er en nedgang fra 60 prosent før krigen brøt ut, ifølge Hagos.
Han frykter hva som utspiller seg i områder undersøkelsesteamet hans så langt ikke har klart å nå.
– For avsidesliggende områder, som ikke er tilgjengelige, kan du bare forestille deg hvor mange barn som dør av sult. De bor der det ikke er vann, ingen mat, kommunikasjon eller helseinstitusjoner, sier han.
– Hvis vi drar til de områdene vil tallene garantert dobles, legger han til.
Nødhjelp blokkert
Undersøkelsen viser også at 29 prosent av barna de har undersøkt, er akutt underernærte, opp fra 9 prosent før krigen.
Antall barn som er alvorlig akutt underernært, ligger på 7,1 prosent, som er opp fra 1,3 prosent før krigen.
FN anklager regjeringen i Etiopia for å blokkere livsviktig nødhjelp til krigsherjede områder der behovene er enorme. Regjeringen hevder det er Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) som hindrer nødhjelpen.
– Folk dør på grunn av mangel på forsyninger, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, som selv er tigrayer, til pressen tidligere i november.
Les også: Nye luftangrep i Tigray i Etiopia