Nyheter

MINNES: Innbyggere i Addis Abeba og tidligere militærfolk minnes onsdag soldatene som ble drept av opprørere fra Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) da konflikten startet for ett år siden.

USA og Kenya forsøker å dempe konflikten i Etiopia

USAs spesialutsending til Afrikas Horn er på vei til Addis Abeba og Kenyas president ber om våpenhvile i forsøk på å dempe den økende konflikten i Etiopia.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mangelen på dialog er særskilt urovekkende, sier president Uhuru Kenyatta i Kenya i en uttalelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han ber om en umiddelbar våpenhvile. Det er nå ett år siden Abiy innledet en regjeringsoffensiv mot Tigrayfolkets frigjøringsfronts (TPLF).

USAs spesialutsending Jeffrey Feltman kommer til Addis Abeba torsdag. Talspersoner for Etiopias statsminister Abiy Ahmed har ikke svart på om Abiy skal møte ham.

Feltman selv sa denne uken at «det er mange, mange måter å innlede diskré samtaler på».

Fakta om Tigray-konflikten

  • Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) kom til makten i Etiopia da den daværende militærjuntaen og diktatoren Mengistu Haile Mariam ble styrtet i 1991.
  • TPLF og tigrayene, som utgjør 6–7 prosent av Etiopias befolkning, tok full kontroll over landets militære styrker og etterretningsvesen, noe de hadde helt fram til Abiy Ahmed ble statsminister i 2018.
  • Abiy, som tilhører oromofolket, den største folkegruppen i Etiopia, anklaget TPLF for omfattende korrupsjon og overgrep og skiftet ut en rekke sivile og militære ledere.
  • TPLFs ledere har siden styrt Tigray som en stat i staten, og i september 2020 trosset de Abiys forbud mot å holde valg i regionen.
  • I begynnelsen av november 2020 tok soldater fra TPLF kontroll over regjeringsstyrkenes store militærbase utenfor Mekele. Der sikret de seg også store mengder våpen, inkludert raketter.
  • Det kom en rekke meldinger og rapporter om massakrer og massevoldtekter fra området. Flere TPLF-ledere ble også likvidert i tiden etter.
  • Ifølge FN trues minst 400.000 mennesker av sult i Tigray, der matlagrene gikk tomme i august.
  • Bare 14 prosent av nødhjelpsbehovet blir dekket ifølge FN, som anklager Abiys regjering for å ha innført en nødhjelpsblokade.

Kilde: NTB

FNs generalsekretær António Guterres sa onsdag at han har snakket med Abiy for å tilby FNs hjelp til å opprette dialog for å få en slutt på kampene.

Foreløpig har ingen forsøk på å få partene til å snakke sammen vært vellykket.

Opprørere fra TPLF og Oromofolkets frigjøringshær (OLA) nærmer seg nå hovedstaden Addis Abeba, og Abiy har erklært unntakstilstand.

Abiy innledet offensiven i november 2020 etter en langvarig konflikt mellom regjeringen og TPLF, som tidligere dominerte i landets regjering.

Hundretusener av mennesker er drevet på flukt i Tigray og naboregionene som følge av konflikten, samtidig som det utspiller seg en sultkatastrofe.

Powered by Labrador CMS