Nyheter
Estlands forsvarssjef:
– Vi kan lære mye av det norske forsvaret
Den estiske forsvarssjefen møtte Eirik Kristoffersen for å dele erfaringer rundt den sikkerhetspolitiske situasjonen i nordområdene og det allierte samarbeidet mot en russisk aggresjon.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Noe av det jeg er mest interessert i, er det norske totalforsvaret og den helhetlige tilnærmingen Norge har, for eksempel verneplikten og de norske forsvarsstyrkenes samarbeid med sivile myndigheter, sier den estlandske forsvarssjefen Martin Herem til Forsvarets forum.
– Der tror jeg vi har mye å lære, legger han til.
Onsdag ankom Herem Oslo og Akershus festning, hvor han ble tatt imot av forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Herem har vært forsvarssjef i Estland siden 2018.
Under besøket delte Kristoffersen og Herem sine erfaringer på tvers av landene.
Han tror at både det estiske samfunnet som helhet, regjeringen og mange andre land med dem, trodde det ville bli mer tid til å forutse den russiske aggresjonen som utøves i Ukraina.
– Det var helt klart at vi måtte se på forståelsen av selve krigen. Nå har vi bestemt oss for å investere mer og raskere for å styrke vår forsvarsevne ytterligere, forklarer han.
Estland har valgt å nesten doble sitt forsvarsbudsjett og vil bruke de tre neste årene på å ruste opp. I 2022 lå landets forsvarsbudsjett på rundt 2,12 prosent av BNP.
De var altså et av syv land som nådde Natos toprosentmål i 2022.
– Vi vil øke våre militære kapasiteter betydelig, langdistansekapasiteten i luftforsvaret, men også territorielt forsvar og forsyninger, sier han.
Han påpeker at det også er svært viktig å forstå Norges potensielle sikkerhetsutfordring i nordområdene.
– Et viktig samtaleemne har vært samarbeidet innenfor Natos rammer knyttet til Russland og situasjonen i Ukraina, forklarer Herem.
– Totalforsvaret og hvordan dere rekrutterer til og gjennomfører verneplikten er helt essensiell. Vi har verneplikt i Estland, men vi gjør det annerledes og akkurat der tror jeg vi kan lære mange ting av Norge, avslutter han.
Etter et kort opphold i hovedstaden reiser forsvarssjefen nordover for å besøke grenseområdet i Finnmark.
I desember i fjor besluttet Estland, sammen med Norge og Nederland, å sende et feltsykehus til Ukraina. Les mer her!