– Du vinner ikke krigen med luftvern, det er jo et defensivt tiltak. Du må også ha våpensystemer som kan angripe på dypet. Hvis man står opp mot en motstander som er større i volum, så må du vinne på kvalitet og smarthet. Og det betyr at man er mer åpen for å la Ukraina angripe bak linjene, også hvis det er inne i Russland, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Annonse
Bruk av donerte våpen på russisk jord har vært et av temaene under Natos uformelle utenriksministermøte i Praha fredag.
– Det var mange som har kommet til samme standpunkt som oss. Dette bør vi åpne for. Og så er alle enige om at det er hver enkelt giver som bestemmer akkurat reglene for det de gir. Det har ikke endret seg, men at det er en større enighet om at man må være mer villig til dette, det opplever jeg klart at det er, fortsetter Eide.
– Har det vært en utvikling på området?
– Absolutt. Og det er en utvikling som reflekterer hvordan krigen går.
Foreslo fremtidig støtte
At møtet er uformelt betyr at alliansens utenriksministre kan snakke åpent, uten å tenke på de trenger å bli enige om der og da. Ifølge Eide sitter alle i ring, vendt mot hverandre, uten å ha et bord i midten og uten rådgivere.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
På møtet foreslo Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at Nato skal forplikte seg til å støtte Ukraina med 40 milliarder euro i året fremover, og at Nato får en større rolle med å koordinere støtten fra medlemslandene. 40 milliarder euro tilsvarer 450 milliarder kroner.
– Jeg tenker at det er en bra tanke, at vi får dette mer inn i ordnede former. Det er både for å sørge for nok volum, men det er nesten like mye for å sørge for at du prioriterer og koordinerer riktig, slik at ikke to land gir det samme når Ukraina trenger én mengde, sierEide.
Nærvær i Kyiv
Et tema knyttet til spørsmålet om bruk av våpen, er ifølge Eide hvorvidt Nato skal ha et nærvær i Ukrainas hovedstad Kyiv.
– Det er ikke helt framme, men det er økende oppslutning, sier han.
Tsjekkia, vertslandet for møtet, har ikke gitt Ukraina noen restriksjoner på våpnene landet har donert. Tsjekkias utenriksminister Jan Lipavsky sier til Forsvarets forum at de ikke er en stor diskusjon i Tsjekkia om dette, siden landet ikke gir langtrekkende våpen, men at han støtter Ukrainas rett til å forsvare seg.
– Jeg mener Ukraina bør kunne forvare seg på alle mulige måter. Jo bedre Ukraina er i stand til å stopp Russlands barbariske invasjon, jo bedre, sier han.
Tsjekkeren sier at han er fornøyd med diskusjonene som ble holdt.
– Vi snakket åpent og ærlig sammen i mer enn tre timer. Det var uten manus, så vi fikk høre de forskjellige landenes ståsted Det var svært fruktbart, og jeg synes Praha passet veldig bra til det uformelle formatet, sier Lipavsky.