Nyheter
Soldatene på Høybuktmoen
spiser julegrøten på papp
I et halvt år har soldatene ved Garnisonen i Sør-Varanger fått måltidene servert på papptallerkener og spist med bambusbestikk. De siste tre månedene har de selv tatt oppvasken.
– For at vi skal slippe å spise på papp, har vi begynt å ta oppvasken selv på morgenen fra klokken seks til åtte, mandag til fredag, forteller avdelingstillitsvalgt ved garnisonen i Sør-Varanger (GSV), Celine Hesthagen.
Soldatene som gjennomfører førstegangstjeneste ved grensen mot Russland får varm lunsj i messa etter at de har tjenestegjort i et halvt år. For dem som tjenestegjør i disse dager er imidlertid det godet nedskalert, og den varme lunsjen er byttet ut med brødskiver.
– Det er verdt å merke at de ennå lager varm lunsj, men kun til befal og de som er på vakt. Noe som skaper stor misnøye når 100 vernepliktige klynger seg foran to toastjern for å prøve å gjøre maten mer interessant, forteller vernepliktig soldat, Kolbjørn Solum.
Rovdrift
Årsaken er at kjøkkenet ved Høybuktmoen både er underbemannet og for lite. I 2011 tjenestegjorde 480 soldater ved avdelingen de serverer. I år er det 650 soldater der.
– Det handler om velferd, og soldatene er lei av oppskåret ferdigbrød. Når vi er så isolert som vi er, så har innelunsjen vært til stor motivasjon for mange, sier Hesthagen.
Garnisonssjef i Sør-Varanger, major Daniel Mood, mener at Forsvaret i dag ikke lenger er i stand til å ta vare på personellet på en god måte, noe som kan få alvorlige konsekvenser for driften.
– Realiteten er jo at kjøkkensjefen min nå drifter tre storkjøkken, serverer 600 gjester og forsyner 100 soldater i felt daglig, spredt på 200 kilometer og over 20 forskjellige installasjoner. Han gjør det 24/7, på tre skift og han gjør det akkurat nå med kun 16 ansatte og to lærlinger. Han gjør det nesten uten sykefravær, sier GSV-sjefen.
Garnisonen har i utgangspunktet 24 stillinger som skal dekke kjøkkenet på Høybuktmoen og grensestasjonene i Pasvik og Jarfjord. For tiden er bare 17 av disse besatt.
– De som står igjen nå hos meg er noen vanvittige dyktige kokker, skiftledere, proviantforvaltere og sjefer som virkelig drar lasset for alle sammen. De strekker seg langt utenfor lovverkets grenser for å sikre drifta, sier garnisonssjef Mood.
Papp eller porselen
Garnisonssjefen deler soldatenes frustrasjon, og har samtidig vært opptatt av en felles forståelse mellom hvordan ting er på kjøkkenet og hva de vernepliktige møter ute i spisesalen.
– Én ting er at det går på motivasjonen løs for soldatene, men situasjonen har jo også en ernæringsmessig konsekvens, som påvirker soldatene direkte. Særlig nå i vinterhalvåret, sier han.
Han er veldig klar over at soldatene reagerer på at tilbudet om innelunsj har blitt prioritert bort, i bytte mot å sikre varm middag.
– Nå er det snakk om å opprettholde et minimumsnivå over tid, for å støtte det nasjonale oppdraget som Jegerbataljonen har. Da er det nødvendig med knallharde prioriteringer, sier han.
– Alternativet er at det ikke er noen middagsproduksjon, eller i verste fall stengt kjøkken.
Mood legger til at det er stor forskjell på å forpleie 30 soldater i vaktfunksjoner og 600 soldater i utdanningskompani og jegerkompani.
Avlastning
Han forklarer derimot at ordningen med vernepliktige soldater i oppvasken har hatt en positiv effekt, og at det har gitt avlastning til kjøkkendriften.
Han mener det er læringsrikt for de vernepliktige, en ordning han gjerne vil fortsette med.
– Flere soldater har sagt at de synes det er fint å kunne bidra og hjelpe de som jobber på kjøkkenet. Vi sparer 6000 kroner døgnet på ikke å spise på papp, forklarer han.
Når Forsvarets forum besøker GSV er det derimot ingen i oppvasken. For oppvaskmaskinen på kjøkkenet har sluttet å virke - og det er ikke første gang.
Ifølge proviantforvalter og assisterende kjøkkensjef, Carina Mudenia Hallonen skjer dette ofte. De ansatte har fått beskjed om at det ikke er penger til å kjøpe nytt.
Et undervurdert behov
Trenregimentet i Hæren har ansvar for å drifte forsvarsgrenens baser, blant annet med forsyninger, vedlikehold og sanitet. Nestkommanderende i trenregimentet, oberstløytnant Lars Fossberg roser GSV for måten de har trådt til å løse situasjonen best mulig.
– I forbindelse med Hærens vekst i Finnmark har nok Forsvaret innledningsvis undervurdert behovet for årsverk til garnisonsavdelingene, blant annet til kjøkkenene, skriver han.
De siste par årene har regimentet fått tildelt flere årsverk, som Fossberg forklarer at er strengt prioritert. Ett av årsverkene er gitt til forpleining på GSV.
– Hovedårsaken til manglende kapasitet på kjøkkenet på Høybuktmoen er en kombinasjon av både sykemeldinger og vakanser. Kjøkkenpersonalet som er på jobb om dagen gjør en helt fantastisk jobb, og soldatene på Høybuktmoen får de måltider man skal ha med riktig næringsinnhold, skriver Fossberg.