Eriks portretter pryder veteranlokaler i Oslo

Erik Eldens blyanttegninger skal pryde lokalene når veteranforbund åpner i nye lokaler i Oslo tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

I timelapsen over kan du se hvordan Elden (39) tegnet sin egen Hær-sjef, generalmajor Odin Johannessen, i en gave som ble overlevert generalmajoren da han foredro på Forsvarets høgskole sist onsdag.
– Nå har Odin Jobbet i fire år for at Hæren skal bli bedre. Da kan jeg godt jobbe i fire timer for at han skal få en fin gave, sier Elden og flirer.

Når jeg har et portrett der jeg også har fanget følelsene, har jeg gjort noe riktig,

BLÅPAPIR OG BLYANT

Major Erik Elden har tegnet siden 2014.
– Det var rett før jul. Jeg tenkte jeg skulle begynne å tegne litt, for å slappe av og finne en hobby. Så kjøpte jeg gode blyanter og var plutselig i gang, sier Elden. Han bruker helst et bilde som utgangspunkt, skisser litt over det med blåpapir under – før han så tegner bildet med blyant og kull.
Fire år etter starten kan han se tilbake på rundt 70 tegninger. 34 av de er utgitt i en egen bok, «Veteraner», støttet og betalt av Veteranforbundet Skadde i Internasjonale Operasjoner (SIOPS). Inntektene går uavkortet til veteransaken.
– Jeg liker best å tegne portretter. Materiell og slikt er jeg ikke så glad i å tegne, det blir fort kjedelig. Når jeg har et portrett der jeg også har fanget følelsene, har jeg gjort noe riktig, sier Elden.

Å tegne gir meg ro og fred, og jeg kan slappe av med det, sier Elden, som verken har gått kurs eller skole for å tegne portretter.

RO AV Å TEGNE

Han var 30 år og troppssjef for Claes Joachim Olsson, da soldatkollegaen ble drept av en veibombe i Ghowrmach i Afghanistan 25. januar 2010.  Elden sto i nærheten da det smalt under CV90-en.  Et portrett av Olsson er med i boken. Det er også med i utstillingen av tegninger som besøkende til SIOPS kan se på i Kongens gate fra tirsdag 12. mars. Soldatkollegaen er også sentral i boken Elden ga ut i 2012 «Krig og kjærlighet». Den handler mest om følelsene som settes i sving når man reiser fra familie og venner - ut på oppdrag i internasjonale operasjoner.
– Å tegne gir meg ro og fred, og jeg kan slappe av med det, sier Elden, som verken har gått kurs eller skole for å tegne portretter.
– Det er i høyeste grad selvlært.

Elden er også musiker. Han har spilt bassgitar i 27 år, og også her bidrar han under åpningen til SIOPS tirsdag.
– Jeg skal spille en egenkomponert sang. «Never lose Your smile». Det blir spennende i seg selv, sier han.

PS: Erik Elden er dekorert med Forsvarets innsatsmedalje, tildelt for mot og tapperhet i strid i Afghanistan.