Nyheter:

RAPPORT: Frode Berg ble arrestert i Moskva for spionasje i desember 2017. Nå krever Stortinget at rapporten ikke blir hemmeligholdt

Stortinget krever hemmeligholdet rundt Frode Berg-rapport opphevet

Stortinget ber regjeringen avgradere EOS-utvalgets rapport om hvordan E-tjenesten håndterte saken til spiondømte Frode Berg.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag sendte den særskilte komiteen som er oppnevnt i saken, brev til Stortingets presidentskap, der de ber om at Forsvarsdepartementet opphever hemmeligholdelsen av spionrapporten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Komiteen anmoder på denne bakgrunn presidentskapet om å be Forsvarsdepartementet om å avgradere sammendraget», heter det i brevet, som blir behandlet allerede torsdag.

– Hemmelighetskultur

– Jeg er glad for at Stortinget ønsker mer offentlighet rundt denne saken. Det er viktig å unngå en unødvendig hemmelighetskultur rundt slike saker. Vi trenger en åpen, offentlig og demokratisk kontroll av de hemmelige tjenestene våre for å bygge tillit og forbedre jobben de gjør, sier SVs medlem i komiteen, Freddy Øvstegård, til NTB.

Komiteen består av medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen, samt en representant fra hver av partigruppene til KrF, Rødt og MDG.

Det vakte oppsikt da Forsvarsdepartementet valgte å hemmeligstemple hele rapporten, trass i at EOS-utvalget selv ønsket mest mulig offentlighet om innholdet. Heller ikke Frode Berg har fått lese rapporten om sin sak.

Høring

Den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

Berg har erkjent at han var i Russland på oppdrag fra E-tjenesten, men har fortalt at han følte seg presset til å utføre oppdraget.

Berg har selv bedt om så mye åpenhet som mulig rundt EOS-rapporten

12. april skal det holdes en lukket høring i saken. Der vil Det er både nåværende og daværende forsvarsminister stille. Også EOS-utvalget og E-tjenesten vil være representert.

– Også har vi grunnlag for å invitere Berg, sier Øvstegård.

Powered by Labrador CMS