Elon Musk: – Kampflyenes tid er forbi

Tesla-sjefen kastet den retoriske brannfakkelen i et rom fullt av amerikanske luftforsvarspiloter.

​– Drone-krigføring vil være framtiden. Det er ikke det at jeg vil at framtiden skal bli slik, det er bare slik framtiden vil bli, sa Musk under et luftmaktseminar i Orlando før helgen, ifølge CNBC.

– Kampflyenes tid er forbi, slo han fast. 

Han advarte det amerikanske forsvaret mot å ikke satse nok på teknologi, særlig med tanke på verdensrommet. Verdensrommet ble i desember inkludert i det Nato anser for operativt område. Også Pentagons dyreste våpen, F-35-flyene, fikk gjennomgå av teknologientreprenøren. 


– Det burde ha en utfordrer... Det er et kontroversielt tema, men jeg tror ikke at det er bra å bare ha en tilbyder. 

Sjef luft om norske F-35: – Klare for å løse oppdrag

Senere skrev han på Twitter at den utfordreren bør være en drone, som fjernstyres av et menneske, men har noen autonome trekk.

– F-35 ville ikke hatt noen sjanse mot den. 

Musks F-35-kritikk har imidlertid ikke fått gå upåaktet hen. I et innlegg i Defence News skriver Douglas Birkey, som er direktør ved tenketanken Mitchell Institute for Aerospace Studies, at pilotene vil fly og kjempe i lang tid framover. 

– Trass imponerende fremskritt i autonom teknologi, vil bemannede kampfly fortsette å være sentrale for luftmakt-oppdrag i tiår framover. 

Solberg dobler antall jagerfly til Nato-initiativ: – Tror vi blir positivt mottatt

Birkey argumenterer med at flygernes kompetanse er bygget opp gjennom år med utdanning og erfaring, og at de er nødt til å håndtere mange ulike vurderinger samtidig. Han viste til at forsøk på selvkjørende biler så langt har vist seg å innebære risiko.