Nyheter:

Elleve amerikanske soldater såret i angrepet mot Ain al-Assad

USA innrømmer at elleve amerikanere ble såret i angrepet mot militærbasen som også huser 70 norske soldater.

Ingen amerikanske soldater ble drept i det iranske angrepet mot Ain al-Assad-basen 8. januar, men flere ble behandlet for symptomer på hjernerystelse fra eksplosjonen og er fortsatt under oppsyn, sa den amerikanske sentralkommandoens talsmann Bill Urban fredag morgen.

Iran skjøt flere titalls missiler mot to irakiske militærbaser med amerikansk personell. Iran hevdet at flere ble både drept og såret, men USA avviste at noen soldater var blitt rammet.

I dagene etter angrepet ble flere soldater sendt fra Ain al-Asad-basen i Irak til det amerikanske forsvarets militærsykehus i Landstuhl i Tyskland, mens andre ble sendt til Arifjan-leiren i Kuwait.

– På nåværende tidspunkt er åtte personer blitt sendt til Landstuhl og tre til Arifjan, sa Urban fredag.

Iran har opplyst at angrepet var hevn for at USA hadde drept den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangrep i Bagdad tidligere i måneden.

MELDTE TIDLIGERE AT INGEN BLE SKADD

Amerikanske tjenestemenn har tidligere sagt at missilangrepet ikke hadde ført til noen drepte eller skadde. 

– Ingen amerikanere ble drept under det iranske angrepet mot Al Asad-basen 8. januar, men flere har fått behandling for hjernerystelsessymptomer fra eksplosjonen, disse er fortsatt under tilsyn, sier kaptein Bill Uran, talsmann for U.S. Central Command i det amerikanske forsvaret.

70 NORDMENN

 Ain al-Assad huser også 70 norske soldater. Oberstløytnant Einar Aarbogh er styrkejef for disse. Han forteller til Forsvarets forum at de både så og følte nedslagene under missilangrepet.

– Da sto vi og observerte det på relativt trygg avstand, og så snart angrepet var over gjenopptok vi oppgavene vi hadde for å være forberedt på å kunne håndtere en situasjon her videre, sier Aarbogh til Forsvarets forum

– Hvordan har dine medsoldater håndtert situasjonen? 

– Folk reagerer forskjellig, men vi har gjennomført debrief for alle og etter forholdene går det bra.