Nyheter
Michelsen beskrev frabeordret offiser som «en giftig leder»
Offiseren saksøker staten for ulovlig oppsigelse og ulovlig gjengjeldelse. – Jeg ville gjort det samme igjen, sier generalmajor Elisabeth Michelsen.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I saken, som pågår i Oslo tingrett, forklarte generalmajor Elisabeth Michelsen seg på vegne av staten tirsdag.
En tidligere offiser i Heimevernet har gått til sak mot staten for det han mener er ulovlig oppsigelse. Michelsen var sjef for Heimevernet i hele perioden offiseren var ansatt.
Michelsen forklarte at hun sommeren 2022 mistet tillit til offiseren etter at vedkommende ikke hadde fått orden på utfordringer knyttet til arbeidsmiljøet på arbeidsstedet. Konflikten endte med at offiseren ble frabeordret stillingen sin.
– Jeg ville gjort det samme igjen med tanke på de ansatte som ikke hadde det bra, sa Michelsen i retten.
Ikke godkjent
I grunnlaget for frabeordringen av offiseren blir ordene «giftig lederskap», «sviktende omsorg», «alvorlige brudd på lojalitetsplikten» og «helserisiko for ansatte» brukt av Michelsen.
– Dette har hun ikke belegg for å si, sa offiseren.
Michelsen leverte fra seg en tjenesteuttalelse om offiseren 30. oktober 2022. Den skulle egentlig vært levert 1. juli. 2022, før offiseren ble frabeordret stillingen.
Denne tjenesteuttalelsen ble ikke godkjent av offiseren.
– Jeg skulle selvfølgelig skrevet tjenesteuttalelsen til alle i tide. Denne saken har jeg brukt 20 prosent av arbeidstiden min på helt fra saken startet til nå. At jeg da gjorde mine plikter var viktig for meg, men jeg rådførte meg om jeg skulle skrive en tjenesteuttalelse, siden den ikke blir god, sa Michelsen i retten.
Refser behandling
Saken startet etter et varsel om dårlig arbeidsmiljø i offiserens avdeling i februar 2022. Ledelsen og personelloffiserer ble beskyldt for å være årsaken. Varselet ble behandlet av en varslingsgruppe som skulle utføre en faktaundersøkelse etter mandat fra Michelsen.
Hvordan dette varselet ble håndtert har fått sterk kritikk fra Forsvarsdepartementes internrevisjon (FD IR) i ettertid. Departementets internrevisjon iverksatte granskningen fordi offiseren selv hadde varslet om hvordan varselet fra februar 2022 ble håndtert.
Rapporten fra FD IR viste at det ikke ble brukt sertifiserte intervjuere i forbindelse med arbeidet etter det opprinnelige varselet, noe Michelsen hadde skrevet i mandatet at det skulle være.
Til dette svarer Michelsen i retten at det ikke var hun som opprinnelig skrev at det skulle være sertifiserte intervjuere, og at hun tenkte at folkene de hadde brukt tidligere i slike undersøkelser hadde den tilstrekkelige kompetansen som krevdes.
Staten er også saksøkt for gjengjeldelse mot offiseren. Tjenesteuttalelsen er en del av denne gjengjeldelsen, ifølge saksøker.
Den påstanden avfeier Michelsen, som sier hun står bak hvert eneste ord.
– Det er ikke en gjengjeldelse. Det er min oppriktige mening om hvordan saksøker gjorde jobben saksøker var satt til å gjøre, sier hun.
– Rettssikkerheten brutt
FD IR skriver i sin rapport at det er kritikkverdig at offiseren ikke fikk mulighet til kontradiksjon til påstandene som ble forelagt i varselet om arbeidsplassen der vedkommende arbeidet. Offiserens advokat Edvard Bakke hevdet i retten at dette var et brudd på offiserens rettssikkerhet.
– Det er alvorlig hvis det viser seg at vi har ødelagt for rettssikkerheten for folk gjennom denne prosessen, sa Michelsen i retten.
I tillegg fikk ikke offiseren innsyn i hvilke påstander som var lagt frem mot vedkommende i varselet. Michelsen uttalte at hun fikk en anbefaling om at offiseren ikke måtte vite hvem som hadde sagt hva.
– Det kan sikkert vurderes som en svakhet, men min håndtering har vært så god som mulig innenfor de rammene jeg har hatt, sa hun.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at ordene «giftig lederskap», «sviktende omsorg», «alvorlige brudd på lojalitetsplikten» og «helserisiko for ansatte» kom fra en tjenesteuttalelse Michelsen skrev om offiseren. Det riktige er at disse beskrivelsene ble brukt som grunnlag for frabeordringen av offiseren. Rettelsen ble gjort 17. oktober, kl. 20:10.