Nyheter

IKKE MED: Viseadmiral Louise Dedichen, her i møte i militærmisjonen i Brussel, var som alle andre kvinner i Forsvaret utelatt fra Kapitals liste over de mektigste kvinnene i Norge.

Ingen forsvarskvinner blant Norges 100 mektigste

Blant Norges 100 mektigste kvinner på Kapitals lister fra 2020 til 2023 finnes ingen kvinner fra Forsvaret. Kapital sier det hadde vært annerledes om Norge var i krig.

Publisert

Tidsskriftet Kapital lanserte nylig listen over hvem de mener er Norges 100 mektigste kvinner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På topp er arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap), etterfulgt av sentralbanksjef Ida Wolden Bache og LO-leder Peggy A. Hessen Følsvik. 

Men blant de 100 kvinnene finnes det ingen fra Forsvaret. Det til tross for at Forsvaret har flere høytstående kvinner:

Generalløytnant Ingrid Gjerde er sjef for Forsvarsstaben (FST), viseadmiral Louise Dedichen er sjef for Militærmisjonen i Brussel og generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen er leder av Avdeling for profesjon og kultur i FST.

Heller ikke i Kapitals lister over de 100 mektigste kvinnene i Norge fra 2022, 2021 eller 2020 finnes det representanter fra Forsvaret.

Liten makt i fredstid

Redaktør i Kapital,  Vibeke Holth, sier grunnen til at de ikke er med på listen er at det er mange andre kvinner med mer makt.

– Blant annet ser vi, i et demokrati som det norske, at veldig mye av makten er gitt til de folkevalgte politikerne, og da først og fremst i regjeringen, men også ellers på Stortinget. Disse kan ta viktige beslutninger med stor påvirkning på livet til folk flest, sier hun.

VEIVISER: Sjef for Forsvarsstaben, generalmajor Ingrid Gjerde, baner vei for andre kvinner, mener Vibeke Holth i Kapital.

Holth legger til at selv om de kvinnelige forsvarstoppene har en viktig rolle når det gjelder å sørge for fred og sikkerhet i Norge, har de i fredstid begrenset innflytelse over livet til folk flest.

– Deres makt er først og fremst i Forsvaret. Hadde derimot Norge vært i krig, ville nok både Gjerde, Dedichen og Gifstad Michelsen vært høyt oppe i toppen av det norske makthierarkiet, sier hun.

Stor innflytelse

Redaktøren sier det er viktig og gledelig at Forsvaret har greid å dyrke frem dyktige kvinnelige ledere.

Hun mener at de er enormt viktige i kraft av sine stillinger, men også som forbilder. Det er fordi de «tråkker opp løypen» for andre kvinner som kommer etter dem i en særdeles mannsdominert bransje.

– Alle tre har både formell og reell makt, men også definisjonsmakt idet de har vært viktige i å rette søkelyset på kvinner i en mannsdominert bransje, sier Holth.

Generalmajor Ingrid Gjerde sier de har mange kvinner med stor innflytelse på alle nivåer i Forsvaret.

– Vårt fokus er å trygge den norske befolkningen med et best mulig forsvar i dag og for fremtiden – det bør engasjere den alminnelige nordmann- og kvinne, sier hun.

Powered by Labrador CMS