Jordansk domstol legger ned Det muslimske brorskap
Jordans øverste domstol har formelt oppløst landets avdeling av islamistbevegelsen Det muslimske brorskap, ifølge en tjenestemann.
– Den endelige kjennelsen slår fast at Det muslimske brorskap-gruppen er oppløst på grunn av manglende evne til å bekrefte sin juridiske status i henhold til jordansk lov, sier den ikke navngitte tjenestemannen til nyhetsbyrået AFP.
Brorskapet ble grunnlagt i Egypt i 1928 og er en panislamistisk bevegelse med både veldedige og politiske virksomheter i en rekke land.
Bevegelsen har i årevis vært under hardt press, spesielt i kjølvannet av folkeoppstanden og den såkalte arabiske våren i 2011. I Egypt er bevegelsen stemplet som en terrorgruppe og forbudt. Flere hundre medlemmer er drept og tusenvis fengslet siden hæren avsatte landets første folkevalgte president, islamisten Mohammed Morsi, i 2013.
Mangler lisens
Jordanske myndigheter tolererte Det muslimske brorskaps politiske fløy i mange tiår. Siden 2014 er gruppen betegnet som ulovlig, med henvisning til at lisensen ikke ble fornyet etter innføringen av en ny lov om politiske partier samme år.
Brorskapet fortsatte driften, men forholdet til staten ble stadig verre. I 2015 godkjente regjeringen en utbrytergruppe kalt Muslimsk brorskapsforening.
Året etter stengte sikkerhetstjenesten ned Brorskapets hovedkvarter i Amman og en rekke lokalkontorer. Eierskapet ble overført til utbrytergruppen, noe Brorskapet mener var en politisk beslutning.
Full stopp
Det muslimske brorskapet tok saken til retten i et forsøk på å få igjen sine eiendeler, men nå har altså landets øverste domstol gitt ordre om nedleggelse.
Brorskapet, som mener de har gyldig driftstillatelse, vil anke onsdagens kjennelse.
Bevegelsen har bred grasrotstøtte i kongedømmet Jordan. Det muslimske brorskap er også forbudt i blant annet Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, men støttes av Tyrkia og Qatar.