Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_3329_eksperterfryktersterforum_3329_eksperterfryktersterhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=11310Det amerikanske luftforsvaret har vært på Jan Mayen for å kunne legge til rette for at fly skal kunne lande og ta av. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix/forum-media/PubImages/OnOLAd5dg3c.jpgDet amerikanske luftforsvaret har vært på Jan Mayen for å kunne legge til rette for at fly skal kunne lande og ta av. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Derfor frykter eksperter sterke reaksjoner fra Russland

Flere eksperter frykter Russland kommer til å reagerte sterkt på at amerikanske militærfly skal bruke landingsstripa på Jan Mayen.

Årsaken er at den norske øya som ligger mellom Norge og Grønland, ligger midt i utseilingsområdet for russiske atomubåter, skriver NRK.

Det amerikanske luftforsvaret har vært på Jan Mayen for å vurdere landingsforholdene og sikkerheten på landingsstripa for å kunne legge til rette for at fly skal kunne lande og ta av.

Stormaktrivalisering

– Her trekkes Norge inn i en stormaktsrivalisering fordi vi selv ikke klarer å holde orden i eget bo med egne styrker, sier professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole til NRK.

Årsaken norske myndigheter gir for å tillate bruk av amerikanske militærfly på øya, er at Forsvarets transportfly ikke klarer å betjene Jan Mayen med forsyninger. Dette skjer blant annet på grunn av Forsvarets oppdrag i Mali, skriver NRK.

Heier mener svenske eller danske fly hadde vært bedre for å ikke provosere Russland. Han mener beslutningen også er uttrykk for store svakheter i Forsvaret.

Økt interesse

– Dette viser at Norge er så svakt rent militært at vi ikke lenger har kapasitet selv til å etterforsyne våre egne mannskaper, enten de er sivilt ansatte eller militære, sier Heier.

– Hvis man ønsker å unngå provosere Russland, så er dette kanskje ikke det smarteste man gjør, sier seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt til NRK. 

Han sier også at amerikansk militær bruk av Jan Mayen er et uttrykk for økt interesse for Arktis.

Publisert 24. januar 2020 08:29.. Sist oppdatert 27. januar 2020 13:10.