Nyheter:

Veums kompani: Ragnar Veum (til venstre), barnebarnet Sebastian Veum og sønnen Eirik Veum har alle tjenestegjort i samme gardekompani.
Veums kompani: Ragnar Veum (til venstre), barnebarnet Sebastian Veum og sønnen Eirik Veum har alle tjenestegjort i samme gardekompani.

Generasjonskompaniet

I familien Veum er det en tradisjon å bli gardist i 4. gardekompani.

Publisert Sist oppdatert

Den eldste deltok i strid under 2. verdenskrig. Generasjonene etter ham har videreført arven med å tjenestegjøre i Hans Majestet Kongens Garde.

– Erling Moe, min mors onkel, var i Garden i 1936–37. Da krigen kom, ble han utkalt og kjempet med 4. gardekompani på Midtskogen i Hedmark, forteller Eirik Veum.

– Nøyaktig hva han var med på, fortalte han lite om, mange gjorde jo ikke det.

Skarpt. Men stoltheten over å bære uniform og å avtjene verneplikten i Garden har både Eirik Veum, hans far Ragnar og sønnen Sebastian ført videre.

– Å være gardist er helt spesielt: Det er en skarp tjeneste, man forsvarer kongefamilien og må i ytterste konsekvens ta liv. Vi har reflektert rundt dette i familien, sier Eirik, som mange også kjenner som journalist i NRK og forfatter av flere bøker.

– Blandingen av grønn tjeneste og kravet til å ta seg bra ut i uniform medfører høye krav til 
soldatene. Man må tåle krevende vakter i minusgrader og eksempelvis bli utsatt for fulle folk på slottsplassen.

Overgang. – Første dagen på rekruttskolen på Terningmoen, i mange kuldegrader, med lite søvn og lite mat, da angret jeg, medgir Sebastian.

– Å være gardist er helt spesielt: Det er en skarp tjeneste, man forsvarer kongefamilien og må i ytterste konsekvens ta liv (Eirik Veum, journalist).

Han syntes det var en stor overgang å komme fra gutterommet hjemme til åttemannsrom i leiren. 

Gardeonkel: Eirik Veums mors onkel Erling Moe tjenestegjorde i 4. gardekompani (foto: privat).
Gardeonkel: Eirik Veums mors onkel Erling Moe tjenestegjorde i 4. gardekompani (foto: privat).
På vakt: Ragnar Veum avbildet under tjeneste for Garden i 1971 (foto: privat)
På vakt: Ragnar Veum avbildet under tjeneste for Garden i 1971 (foto: privat)– Men jeg jobbet veldig med meg selv, og nå savner jeg fellesskapet når jeg er hjemme på perm.

– Vi sendte ut en ung gutt og fikk hjem en voksen mann. Førstegangstjenesten hever egen toleranse og får ut nye kvaliteter hos den enkelte, konkluderer far Eirik.

Sebastian har søkt befalsskole og utelukker ikke at han vil fortsette i Forsvaret.
– Jeg kunne godt tenkt meg inn i Telemark bataljon, Forsvarets spesialkommando eller Marinejegerkommandoen, hvis jeg oppfylte kravene.

Gassmaske. Far og bestefar Ragnar Veum tjenestegjorde i 4. kompani fra 1971.

– Et av høydepunktene jeg husker best, var å stå æresvakt på Akershus festning da Norge hadde statsbesøk fra Sovjet. Ellers var det jo mange vakter på slottsgården i Asker og ved selve Slottet i Oslo, i all slags vær. Og ikke minst vaske fellestoalettet med gassmaske på!

I familien Veum håper de at den spesielle familietradisjonen fortsetter videre. Sebastians to år yngre søster er neste ut, hun er innstilt på å avtjene verneplikt når hun blir innkalt – kanskje i Garden.

Powered by Labrador CMS