Nyheter:
– Jeg mener at lekkasjer av interne dokumenter er brudd på verdiene våre – på respekt, ansvar og mot, sier Eirik Kristoffersen.
Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret
Forsvarssjefen: – Noen få ødelegger for resten
At «utro tjenere» skal ha lekket interne dokumenter fra Forsvaret, bekymrer også forsvarssjefen.
– Jeg advarer mot å etablere et politisk regime som baserer seg på rykter, lekkasjer og angiveri, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen fra Stortingets talerstol onsdag.
Han hadde fått spørsmål fra Senterpartiet om hvorvidt Evenes ville være i stand til å ta imot de nye maritime patruljeflyene fra 2022. Det ble blant annet vist til dokumenter som skal handle om alternative lokasjoner for innfasing, men som Senterpartiet ikke hadde fått innsyn i. Bakke-Jensen mente at disse dokumentene var lekket.
– Brudd på verdiene
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har fått med seg forsvarsministerens tirade. Han erkjenner at lekkasjer foregår og sier at det bekymrer ham.
– Vi i Forsvaret skal ikke dele interne dokumenter, sier han til Forsvarets forum.
– Vi må stole på folka våre – og jeg må kunne stole på at de gjør det jeg forventer av dem. Her er det noen få som ødelegger for resten, sier han.
Forsvarssjefen forklarer at de har grunnleggende systemer som skal forhindre lekkasjer. Alle som jobber i Forsvaret har for eksempel underskrevet taushetserklæring.
Da Eirik Kristoffersen ble forsvarssjef i august sa han følgende til NRK:
– Jeg vil ikke ha lydighet. Lydige folk er farlige. Jeg vil ha lojalitet. Folk som tør å si ifra når de føler at noe galt, at sikkerheten ikke tas alvorlig nok eller vi beveger oss i etiske gråsoner. Det er de som er lojale. Det er sånne folk jeg satser på, sa han.
– Jeg oppfordrer til åpenhet og offentlig debatt, men det er ikke det samme som å lekke interne dokumenter, sier han til Forsvarets forum.
– Jeg mener at lekkasjer av interne dokumenter er brudd på verdiene våre – på respekt, ansvar og mot. Det er også et brudd på regelverket vårt. At enkeltpersoner ikke etterlever verdiene, synes jeg er problematisk. Og det bekymrer meg. Vi ser det samme i undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering (fra 2018-2019, red. anm.). Noen få ødelegger og velger å ikke etterleve verdiene.
– Hva vil du gjøre med det?
– Verdiene har første prioritet. Jeg kommer til å ta det opp i ledergruppa, sier han.
– Vi kan ikke akseptere at det lekkes interne dokumenter i Forsvaret.
Se klippet fra stortingsdebatten her. Foto: Stortinget.
Evenes-debatt
Spørsmålet som satte fyr på forsvarsministeren i spørretimen handlet om Andøya og Evenes.
Liv Signe Navarsete og Senterpartiet spurte:
Kan forsvarsministeren stadfeste for Stortinget at innfasing av de maritime patruljeflyene vil i sin helhet skje på Evenes, eller er det slik man frykter, at deler av innfasingen blir spredt til ulike lokasjoner i Norge, som for eksempel Gardermoen eller Rygge?
Det avviste forsvarsministeren. Han sa at forsvarssjefen har landet på at det skal skje på Evenes.
Så viste Navarsete til dokumenter som Senterpartiet skal ha blitt lovet tilgang til, men som de ikke har fått innsyn i.
Resten av debatten kan du lese om her.
– Planen heter Evenes
– Når noe er besluttet i Stortinget, forholder jeg meg til det, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til Forsvarets forum.
– Om litt over ett år – i løpet av 2021 – skal F-35 være på QRA-beredskap fra Evenes. Og i løpet av 2022 kommer de første P8-flyene dit. Så jobber vi med midlertidige fasiliteter for å kunne fase inn flyene der, sier han.
– Jeg var selv på Evenes i høst, og jeg har ikke fått noen indikasjoner på at den planen som vi har lagt, ikke står seg. Så planlegger vi alltid for at ting ikke går som planlagt. Men hovedplanen heter Evenes, og da vil jeg ikke spekulere på andre løsninger.
Kristoffersen mener at det er viktig at P8-flyene innfases på Evenes.
– Det er der vi trenger å få operativ erfaring. Da er vi i nordområdene og på den basen hvor vi skal være på sikt.
Les også: 1. desember stemte Stortinget for ny langtidsplan. Se de 24 vedtakene de ble enige om her.