Nyheter

BLITT BEDRE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier at mye er blitt bedre siden Riksrevisjonen avsluttet innsamlingen av informasjon i 2020.

Forsvarssjefen: – Det er en svært alvorlig situasjon

– Det er ikke det økonomiske som er utfordringen, det er å finne rette løsninger, sier Eirik Kristoffersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en veldig god rapport. Jeg er enig i riksrevisjonens konklusjon. Det er en svært alvorlig situasjon, som vi må rydde opp i.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har hatt en hektisk ettermiddag etter at riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen la frem Riksrevisjonens nyeste undersøkelse av Forsvaret. Der kommer de med krass kritikk av Forsvarets informasjonssystemer.

– Informasjonssystemene har mangler, både når det gjelder samvirke og når det gjelder sikkerhet, sa Schjøtt-Pedersen på pressekonferansen.

Digital grunnmur

Kristoffersen er ikke overrasket over innholdet i rapporten. Han sier at Forsvaret har ryddet opp i mye mange av manglene etter at Riksrevisjonen avsluttet sin innsamling av informasjon i 2020.

– Det som er blitt bedre er evnen til samvirke mellom land, luft, sjøstyrker og allierte. Vi har fått på plass et system vi kalle sikker informasjonsutveksling, som gjør at på punktet samvirke, som vi så under Cold Response i 2022, så har vi kommet lenger enn det Riksrevisjonen påpeker i sin rapport, sier forsvarssjefen på sitt kontor i Kvadraturen i Oslo.

ALVORLIG: Dette er en av de mest alvorlige rapportene Riksrevisjonen har lagt frem, sa riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på en pressekonferans tirsdag.

– Det andre som har blitt bedre er at vi har fått oversikt over systemene våre, og vi har også lukket en rekke av det vi kalte ikke-forvaltede systemer, systemer som ble etablert i mangel på noe annet, og som ikke var sikkerhetsgodkjent, fortsetter han.

– Og så har vi fått på plass bedre muligheter til å avdekke digitale angrep, ikke bare i Forsvaret, men i hele samfunnet.

– Hva står igjen?

– Det som står igjen er hovedutfordringen, det Riksrevisjonen kaller prosjekt MAST (Militær anvendelse av skytjenester). Det handler om å digitalisere den digitale grunnmuren i Forsvaret, fra F-35 til Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarsstaben. Det har ikke blitt bedre siden Riksrevisjonen gjorde innsamlingen, fordi vi ikke har funnet den rette løsningen.

Mangler ikke penger

Under Kristoffersens ledelse har Forsvaret kuttet i budsjettene til Cyberforsvaret. Forsvarssjefen mener at det ikke har gått utover cybersikkerheten i Forsvaret.

– Vi har satset betydelig på cybersikkerhet. Vi har brukt adskillig penger på å finne løsninger for fremtiden. Det det handlet om da, var å kutte på drift, for å frigjøre penger til andre områder, sier han.

Les også: Forsvarsministeren: – Alvorlige funn

Ifølge Kristoffersen er det ikke penger det står på for å bøte på manglene Riksrevisjonen påpeker.

– Det er ikke det økonomiske som er utfordringen, det er å finne rette løsninger.

– Riksrevisoren sier at han vil følge opp dette innen ett til to år. Hva vil du ha klar til ham da?

– Jeg skal ikke si hva jeg skal ha klar til Riksrevisjonen. De skal få lov til å undersøke akkurat det de vil. Det jeg kan garantere er at det skal være åpenhet. De skal få tilgang på hva vi har gjort og hva vi ikke har gjort.

Powered by Labrador CMS