Den nye uniformen og uniformsystemet Nordic Combat Uniform (NCU) ble utlevert til de første soldatene på Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) på Høybuktmoen. soldater. Fra venstre: Syvert Skaar, Tiril Ure Totland, Signe Solbrække Larsson, Johanna Tveitane, Øyvind Brække og Kenneth Torgersen.Foto: Henrik Sataøen, Forsvarets forum
Ventetiden er endelig over.
Nå er Forsvarets nye uniformer her.
Den nye uniformen og uniformsystemet Nordic Combat Uniform (NCU) ble utlevert til de første soldatene på Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) på Høybuktmoen. Fra venstre: Signe Solbrække Larsson, Kenneth Torgersen, Johanna Tveitane, Øyvind Brække, Tiril Ure Totland og Syvert Skaar.Foto: Henrik Sataøen, Forsvarets forum
KIRKENES (Forsvarets forum): – Jeg trodde ikke det skulle være så drastiske endringer, sier ingeniørsoldat Kenneth Torgersen.
Soldatene på Høybuktmoen leir ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) ser på hverandre og diskuterer. Kjenner på sitt eget tøy. De er de første i Norge som får Forsvarets nye uniformer.
Torgersen og medsoldatene stråler i «kongens nye klær». Smilene sitter løst, og soldatene tar stolt bilder av hverandre. De har akkurat levert fra seg den gamle uniformen, Soldat 2000, som har vært i tjeneste for Forsvaret i over 20 år.
Den savner ingen. Nå har en ny, komplett og gjennomtenkt uniform fra undertøy til regnklær overtatt i Finnmark og skal etter hvert rulles ut over hele landet.
– Jeg er positivt overrasket, sier Torgersen.
– De er mer komfortable og praktiske enn de gamle og tydelig at de er laget mer med tanke på soldatene enn på statens økonomi, sier Torgersen.
Forsvarssjefen: – En bra uniform
– Ta godt vare på denne!
Mannen på toppen av forsvarspyramiden, Eirik Kristoffersen, er tydelig i beskjeden til en vernepliktig soldat i andre enden av hierarkiet.
Stemningen er god på Høybuktmoen. På depotet lukter det at noe er nytt, og sjefene liker det de ser.
– Det er godt å se at vi nå starter utleveringen av et prosjekt som har vart veldig lenge. Men det har også gitt et veldig godt resultat, så nå får vi en bra uniform, det er det ikke noe tvil om, sier Kristoffersen.
Hele uniformspakken heter Nordic Combat Uniform (NCU), og er et nordisk prosjekt med Sverige, Finland og Danmark. Landene har over flere år utviklet identiske uniformer – foruten kamuflasjemønsteret, som skiller seg fra hvert land.
De gamle uniformene som leveres inn, kjøres ned til sentrallageret på Nordkisa og skal videre til andre avdelinger i Forsvaret.
– Jeg tror ingenting var bedre med den forrige, utenom at den var litt billigere på kort sikt. Fordelen nå er at det er et gjennomtenkt system, der vi har fått innspill fra soldater, sier generalen.
Dommen under øvelse
Under øvelsen Joint Viking traff Forsvarets forum på Thomas Strand-Grude fra GSV. Han har fått testet uniformen ordentlig i felt, og har allerede brukt den i to måneder.
– Den er praktisk å bruke, men den er ganske mye varmerene enn den andre uniform, er konklusjonen hans.
Det gjør at han blir fortere svett, uten at det er en ulempe.
PÅ ØVELSE: Thomas Strand-Grude (t,v) har allerede begynt å slite ut sin nye vinterkamuflasje. Her under Joint Viking med to finske soldater.Foto: Lars Østensen, Forsvarets forum
– Spesielt hvitkammoen kjennes mer vanntett ut, sier han.
Strand-Grude er godt fornøyd med oppgraderingen.
– Du kjenner forskjell altså?
– Jeg merker det ganske godt, sier han.
Koster mye
Alt har en pris, og NCU koster naturligvis en del. I 2022 skrev Forsvarets forum at de fire landene hadde gått til enighet med den Kristiansand-baserte leverandøren Oskar Pedersen om en felles rammeavtale verdt rundt fem milliarder kroner for sju års varighet.
15.000 uniformer ble bestilt i Norge. 15.000 kroner koster det å kle opp én soldat.
Direktør i Forsvarsmateriell (FMA), Gro Jære, sier det må en ny avtale på plass av fra cirka 2027.
– Vi får erfaringer og forventer at levetiden blir lengre. Det tar vi med oss i utformingen av ny kontrakt. Når fire land har gått sammen, går prisen ned mer enn om vi skulle gjort det på egen hånd. Det er jo et soldatsystem i verdensklasse vi får, sier Jære.
Slik er uniformene
M23 er navnet på den nye norske uniformen, som er mer enn bare bukser og jakker med nytt utseende. Soldatene får utlevert et helt komplett uniformssystem som passer til hverandre og har en rød tråd. Alt fra undertøy og ull til kampuniform med regntøy og vinterkamuflasje kommer nærmest rykende ferskt fra fabrikken.
Soldatene på GSV får utdelt hele 130 nye plagg og gjenstander.
Uniformene er utviklet gjennom flere år. Prosjektleder i FMA, Veronica Eng, forklarer hva som er spesielt med NCU.
– Dette er den mest komplette uniformsløsningen Norge har hatt.
Den nye uniformen og uniformsystemet Nordic Combat Uniform (NCU) ble utlevert til de første soldatene på Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) på Høybuktmoen. knebeskyttere m77 skoFoto: Henrik Sataøen, Forsvarets forum
KNEBESKYTTER:
Det er sydd knebeskyttere
permanent til uniformen.
Det finnes en stropp inne
i buksa som kan justere
høyden og tilpasse kneet.
Den nye uniformen og uniformsystemet Nordic Combat Uniform (NCU) ble utlevert til de første soldatene på Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) på Høybuktmoen. lomme lårlommeFoto: Henrik Sataøen, Forsvarets forum
LÅRLOMMER:
Lommene i hvert lag
er i sammenheng med
hverandre. Torgersen i
GSV mener knappene er
litt store, men påpeker
at grunnen er at det skal
være enklere å åpne med
store hansker. Det er
stropper på innsiden for å
feste småting som nøkler,
og flere av lommene har
et system som kan feste
ulike artikler som kniver
og multiverktøy.
Uniformen gir økt beskyttelse, blant annet mot vind og vær, varme og trykk, og den er bedre tilpasset kvinner og ulike kroppsfasonger.
«Det er jo et soldatsystem i verdensklasse vi får»
Det er gjennomført omfattende tester som skal sørge for at uniformene duger til alle forhold.
– Det ble gjennomført brukertester av omtrent 400 soldater fra de nordiske landene over lang tid, både i Norden og i Australia, for å sikre testing i ulikt klima som er aktuelt for bruk, sier Eng.
Nå skal det også bli slutt på løse bukser og for trange skjorter. Uniformen er produsert i rundt 30 ulike størrelser.
– Langt flere enn tidligere, ifølge prosjektlederen.
– Tidligere brukte man vekt og lengde for å finne størrelser, men dette nye systemet er mer presist. For eksempel er overdelene basert på oppgitt kroppslengde og brystmål. Derfor vil denne uniformen også mye lettere kunne tilpasses ulike typer kropper og fasonger, både hos menn og kvinner.
De aller fleste plaggene er unisex, men ullplagg og undertøy er tilpasset kvinner og menn.
Sommer-skepsis
Soldatene har allerede blitt godt kjent med sine nye uniformer. Torgersen synes det er bedre enn det han så for seg.
– Det er varmere klær og virker mer slitesterke. Det er små oppgraderinger overalt, sier Torgersen mens han kjenner på sitt nye antrekk.
Soldatene har rukket å teste sine nye tekstiler i minus 20 grader.
– Det gikk helt fint. Vinterplaggene gjør jobben sin, konkluderer Torgersen.
Han er imidlertid spent på hvordan sommerartiklene fungerer når det blir varmt i været.
– Uniformen sitter mye tettere – går man med storsekken og det er småvarmt, blir det klamt. Frem til vi selv har testet det om sommeren, så er jeg litt skeptisk. Men jeg har et håp.
Selv om det virker å være en oppgradering, har ikke samtlige GSV-soldater tatt bølgen over sitt nye utstyr.
– Ikke alle er like fornøyde, tror jeg. Kampuniformen er ikke like komfortabel som garnisonsuniformen vår. Den er stivere i stoffet.
GSV-soldatene har fått utdelt en garnisonsuniform for tjeneste inne i leiren, den skal brukes når de ikke er utendørs.
De første nyuniformerte soldatene på GSV gleder seg over oppfriskningen. Gjengen i FMA som har jobbet tett med NCU de siste årene, er også fornøyd med resultatet.
Soldater må fikse selv
Får soldatene rifter eller hull på uniformene, er det slutt på å få utdelt en erstatning. Soldatene har nemlig fått utdelt utstyr til å fikse uniformene sine.
– Før fikk vi et sysett, men dette blir mer stemplet som et repareringskit. Vi har lapper som kan «quick fixe» i felt, og så har vi permanente lapper til å feste på, sier Torgersen.
På rommene henger det plakater med vaskeinstruksjoner til uniformene og hvordan man skal lappe dem sammen. Det er ikke nødvendig med et kurs fra mor eller gode karakterer i kunst- og håndverk fra skolen på forhånd.
– Det står steg for steg. Jeg hadde ikke sydd mye før jeg kom inn i militæret, og det har gått helt fint, sier Torgersen.
Bærekraft har vært et nøkkelord i utformingen av de nye uniformene.
– Forsvaret har avtale med systuer, som kan reparere – det vil øke levetiden. Soldatene får ikke ny hvis det kommer rift. Det handler om både økonomi og bærekraft. Det er bort fra bruk og kast for å øke levetiden lengst mulig, sier FMA-direktør Jære.
Og hvor lenge vil uniformene vare?
– Den faktiske levetiden vil vi først få vite etter at uniformene er tatt i bruk, men med høyere kvalitet på materiellet og økt fokus på vedlikehold og reparasjoner er forventningen vår at den vil øke en del, sier Veronica Eng.
Mange soldater lurer nok på hvor mye en kan beholde ved dimisjon av uniformene. Med bærekraft som en sentral del av prosjektet er det nok lite som kan tas med hjem etter endt førstegangstjeneste.
– Jeg regner med vi må gi tilbake det meste. Selv på de gamle uniformene var det ikke mye vi fikk beholde, sier Torgersen.
Nytt kamuflasjemønster
Den største synlige endringen er utvilsomt kamuflasjen. Forsvaret kommer i ny drakt.
Kamuflasjemønsteret ble utviklet etter en rekke omfattende tester mellom 2012 og 2020. Flere ulike mønstre ble avbildet på rundt 50 forskjellige steder, og etter et grundig forløp endte FFI opp med den nye kamuflasjen.
– Dette er det beste mønsteret vi har testet oss fram til. Det er den vanskeligste kamuflasjen å oppdage for øyet, sier Gorm Krogh Selj, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Uniformen er også godt skjult for sensorer som kan se lys som øyet ikke fanger opp, blant annet UV-lys.
Selv om den gamle uniformen også hadde god kamuflasje, er den nye bedre.
– En del bedre, egentlig. En markant forskjell, sier Selj.
Eirik Kristoffersen må nok vente noen år til han får det nye arbeidsantrekket. Han erkjenner at det blir en overgang.
– Det er uvant, og jeg må venne meg til det. Jeg stoler på at de som har valgt kamuflasjen, har gjort det med en god begrunnelse, sier forsvarssjefen.
Kenneth Torgersen ser ned på den splitter nye uniformen mens han tenker. Han er nemlig ikke helt overbevist.
– Personlig syns jeg den gamle hadde mer sjarm. Den nye snøkamuflasjen synes jeg er mye bedre, sier han.
Den hvite kamuflasjen til bruk om vinteren er også forbedret. Denne gangen med noen grå felter som bryter opp formen til soldaten og etterligner vegetasjon om vinteren og skygger i snølandskapet.
– Hvitfargen i seg selv er også forbedret mot snøens farger. Innslag av grått i riktig mønsterform viser seg å være vanskelig å oppdage. Det er jo sjelden snøbakgrunner er helt hvite, sier Selj.
Når får resten uniformene?
Det er altså soldatene som er tilknyttet Garnisonen i Sør-Varanger, samt Finnmark heimevernsdistrikt 17, som har fått uniformene først. Deretter forflytter utdelingen seg til Porsangmoen i juni, opplyser Hæren.
Etter dette beveger man seg sørover. Soldater som tjenestegjør i Indre Troms, kan vente seg å få uniformer en gang etter sommeren.
Deretter vil det ta tid for resten av landet å få det nye systemet. Det er ikke lagt opp en utleveringsplan ennå, men utrullingen vil ta flere år.
Den blå uniformen til Sjøforsvaret videreføres som i dag.