Nyheter
I RETTEN: Advokat Hanne Skaarberg Holen og Atle Berge (bak t.h.) i Ølen Betong før ankesaken mot staten startet i Borgarting lagmannsrett mandag.
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.
Ølen Betong får ikke føre hysj-vitne
Ølen Betong nektes å føre en mann med tilknytning til E-tjenesten som vitne i saken mot staten. Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide slipper å vitne.
– Vitnet med tilknytning til Etterretningstjenesten framstår som svært sentral i saken, men lagmannsretten har lagt til grunn at han var ansatt i Etterretningstjenesten og derfor har taushetsplikt, sier advokat Hanne Kristin Skaarberg Holen, som sammen med advokat John Christian Elden representerer to Ølen Betong-selskaper i erstatningssaken de har anlagt mot staten.
– Hans rolle er veldig godt dokumentert i saken, noe som framgår blant annet av etterforskningsdokumenter Frode Berg har latt oss legge fram som bevis i vår sak, sier hun til NTB.
Les også: Eksperter overrasket over Afghanistan-svar.
Frode Berg skal vitne
Ankesaken til Ølen Betong Gruppen og Ølen Betong LLC startet i Borgarting lagmannsrett mandag og skal etter planen tas opp til doms på fredag.
Administrerende direktør Atle Berge og maskinfører Kurt Stø, som hevder de ble utsatt for rekrutteringsforsøk fra norske etterretnings- og sikkerhetstjenester, skal forklare seg tirsdag. Den spionasjedømte, tidligere grensekommissæren Frode Berg skal deretter innta vitneboksen.
Les også: Norsk produsent av militære nanodroner solgte for 700 millioner kroner i fjor.
Utenriksministeren slipper
– Det som er nytt og spektakulært i denne runden, er at vi i dag har lagt fram detaljert informasjon om den russiske sikkerhetstjenestens etterforskning av Frode Berg-saken. Den viser blant annet at det er de samme som etterforsket Frode Berg-sakens forgreninger til norske virksomheter i Sør-Varanger, som tok Atle Berge inn til avhør, sier Holen.
Av vitnene på saksøkernes bevisoppgave, kommer heller ikke utenriksminister Ine Eriksen Søreide for å gi retten sitt vitneprov.
– Hun var innkalt som forsvarsminister og dermed øverste ansvarlig for etterretningen i den relevante perioden. Staten krevde bevisavskjæring grunnet taushetsplikt, og fikk medhold i det, sier Holen.